open-navfaktor-logo
search
Slučaj David Dragičević
Krivična prijava protiv Željka Karana
Karan je prijavljen za zloupotrebu položaja, a zbog izrade lažnog toksikološkog nalaza o tome šta je nađeno u krvi i urinu ubijenog Davida Dragičevića
27.09.2018. u 18:39
get url
text

MUP Republike Srpske podnio je banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Željka Karana, vještaka sudske medicine i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS u Banjoj Luci.

Kako nam je nezvanično rečeno iz izvora bliskih istrazi, Karan je prošle sedmice prijavljen za zloupotrebu položaja, a zbog izrade lažnog toksikološkog nalaza o tome šta je nađeno u krvi i urinu ubijenog Davida Dragičevića.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva saznajemo da je nakon zaprimanja prijave protiv Karana ona proslijeđena Tužilaštvu RS-a, s obzirom na to da se radi o krivičnom djelu koje je u njihovoj nadležnosti.

Prema Karanovom nalazu, koji je rađen na aparatu bez certifikata i koji ne može otkriti tragove toksina u krvi, ubijeni mladić je optužen za korištenje LSD-a, marihuane i alkohola.

Mladićeva porodica, međutim, nakon Davidove smrti pribavila je nalaz iz jedne austrijske laboratorije, rađen na osnovu analize Davidove kose koju im je poslao Davor Dragičević, a u kojem je utvrđeno da je u organizmu ubijenog mladića nađena tek zanemarivo prisustvo THC-a, odnosno marihuane, i to u količini koja se u njegovom organizmu mogla naći i pasivnim konzumiranjem.

Karan je i sam pred Anketnim odborom koji je formirala Skupština RS u slučaju Davida Dragičevića kazao da su "analize urina koje je uradio okvirne, da u BiH ne postoji laboratorija koja bi tačno utvrdila sastav krvi i urina, i da se, kao što zna i policija i tužilaštvo, taj nalaz ne može koristiti kao dokaz".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.