open-navfaktor-logo
search
Ulice pod vodom
Kritično stanje u pojedinim dijelovima Tuzle: Večeras vanredna sjednica štaba Civilne zaštite
Vodostaj Jale dostigao je kritične tačke na nekoliko dijelova u naseljima Slatina i Irac gdje vodenu bujicu od mostova dijeli svega nekoliko centimetara
01.06.2019. u 17:02
get url
text

Nakon obilne kiše koja neprestano pada još od sinoć, došlo je do naglog povećanja nivoa vode u skoro svim vodotocima na području grada Tuzle, a rijeka Jala izlila se iz korita u neposrednoj blizini Tehnološkog fakulteta u naselju Irac i poplavila zemljište i nekoliko okolnih obekata.

Na mjestu događaja se nalaze pripadnici Policijske uprave i Civilne zaštite Tuzla. Policija obezbjeđuje prilaz mostu na rijeci Jali u blizini Filozofskog fakulteta, a prema informacijama iz Službe civilne zaštite Tuzla, postoji sumnja u oštećenje mosta, pa je saobraćaj u ulici ZAVNOBiH-a obustavljen iz predostrožnosti.

Iz BIHAMK-a je saopćeno da je zbog vode na kolovozu obustavljen saobraćaj i na magistralnom putu M-4 Doboj- Tuzla u mjestu Gračanica (Donja Orahovica).

Voda je prekrila i saobraćajnice na zapadnom ulazu u grad, a pod vodom su i putevi u MZ Lipnica i MZ Simin Han. Lokalni stadion u Lipnici je pod vodom, a voda je prodrla do i do nekoliko kuća i pomoćnih objekata, prenose tuzlanski mediji.

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona zaprimio je danas veliki broj prijava građana o poplavama i prelijevanja mostova i izlijevanju rijeke Jale i mnogobrojnih potoka na području grada Tuzle. Kako je Feni potvrđeno iz ovog Operativnog centra, Most Breške je srušen, voda se prelijeva i ugrožene su tri kuće.

- U naselju Crno blato 55 potok podiže most, a mostovi Simin Han, Jahići, Tanovići su preplavljeni. U ulici Ahmeta Kobića odsječen je put prije Borića prema Gornjoj Tuzli, tako da je odsječeno 25 kuća. U naselju Crvene njive pokrenulo se manje klizište, a u naselju Grabovica prijeti izlijevanje potoka – kazali su iz  Operativnog centra.

U općini Lukavac došlo je do većeg plavljenja stambenih i pomoćnih objekata u mjesnim zajednicama Huskići, Hrvati, Bokavići i Šikulje.

U Gračanici je zbog kišnih padavina došlo do većeg plavljenja stambenih i pomoćnih objekata u MZ Orahovica. U ovoj Mjesnoj zajednici Bajički potok se izlio iz korita i poplavljeno je 10-ak stambenih objekata u centru MZ.

U dijelu Donje Orahovice iz korita se izlila i Rašljevačka rijeka, tako da ima poplavljenih i ugroženih objekata u naselju Karići - Bečići.

U MZ Miričina došlo je do izlijevanja lokalnog potoka i Miričina-polje i ugroženo je nekoliko stambenih objekata.

Na magistralnoj cesti u dijelu Lohinje poplavljeno je više mjesta i voda prelazi preko ceste.

Vodostaj rijeke Spreče na mostu Karanovac u 15.00 sati iznosio je 194 cm, podaci su koje trenutno ima Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite TK.

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane Tuzle, kao i pravna lica, odnosno poslovne subjekte, da poduzmu neophodne mjere u cilju samozaštite od mogućih posljedica koje mogu nastati izlivanjem vodotoka iz svojih korita, a večeras će biti održana vanredna sjednica štaba CZ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.