open-navfaktor-logo
search
Prva zvanična posjeta
Krišto s Plenkovićem o ograničenoj reformi izbornog zakonodavstva u BiH: Dogovoreni rok je šest mjeseci
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto tokom zvanične posjete Republici Hrvatskoj razgovarala je danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem o unapređenju bilateralne saradnje.
16.02.2023. u 13:02
get url
text

Krišto je istaknula kako je njena prva zvanična posjeta upravo Zagrebu i Republici Hrvatskoj te da je treba promatrati u kontekstu prijateljskog odgovora Bosne i Hercegovine na politiku saradnje, dobronamjernosti i pomoći koja kontinuirano dolazi od Vlade i institucija Republike Hrvatske. Zahvalila je Evropskom vijeću i premijeru Plenkoviću na njegovom ličnom angažmanu i podršci Bosni i Hercegovini u evropskim institucijama prilikom stjecanja kandidatskog statusa BiH u prosincu prošle godine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Tokom susreta istaknuto je da se radi o dvije susjedne i prijateljske države koje dijele skoro hiljadu kilometara granice, što iziskuje jačanje institucionalne saradnje i partnerskih odnosa na obostranu korist.

Krišto i Plenković saglasili su se da bilateralne odnose Hrvatske i BiH u sljedećem periodu treba podignuti na viši nivo intenziviranjem saradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima, jačanjem trgovinskih i ekonomskih veza, kao i prenošenjem iskustava Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu.

Zajednička sjednica VMBiH i Vlade Hrvatske

Razgovarano je i o predstojećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja je obostrano ocijenjena kao važan iskorak u jačanju povjerenja, stabilnosti i potvrde evropskih vrijednosti u regionalnim odnosima.

Plenković je rekao da Vlada Republike Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH, njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti. Dodao je kako je neupitna i vidljiva hrvatska podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine te naglasio da će Hrvatska uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u BiH.

rišto je naglasila posvećenost Vijeća ministara BiH reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i jačanju regionalne saradnje. Istaknula je da uspjeh Bosne i Hercegovine treba doći iznutra, dogovorom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o temeljnim političkim pitanjima, kako bi zemlja krenula naprijed i građani osjetili boljitak u svakodnevnom životu.

Izrazila je lično uvjerenje da će se započeti pozitivni politički procesi formiranja vlasti na svim nivoima uspješno okončati, kako bi se stvorila pozitivna politička atmosfera za nastavak reformi i težište rada svih nivoa vlasti fokusiralo na evropski put Bosne i Hercegovine. Istaknula je važnost opredjeljenja partnera u vlasti u vezi s aktivnostima dovršetka ograničene reforme izbornog zakonodavstva u BiH, naglasivši čvrsto opredjeljenje da se taj proces završi u dogovorenom roku od šest mjeseci.

Podrška Hrvatima u BiH

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja o daljnjoj saradnji i nastavku podrške i pomoći Hrvatima u BiH. Plenković je poručio da će Hrvatska snažno podržavati Hrvate u BiH i njihove projekte, bilo da se radi o zdravstvu, obrazovanju ili pravima branitelja.

Krišto je još jednom čestitala Plenkoviću na ulasku Republike Hrvatske u Schengen i Eurozonu, ocijenivši da je riječ o historijskim dogođajima za građane Hrvatske. Naglasila je važnost rješavanja pitanja prelaska granice prema Hrvatskoj za EU državljane u pograničnim područjima BiH, koji su poslovno, ekonomski i obiteljski oslonjeni na Republiku Hrvatsku.

Krišto i Plenković su se usaglasili oko strateške važnosti projekta Južna interkonekcija. Utvrđeno je kako na temelju postojećih dobrih praksi unutar BiH treba omogućiti sve pretpostavke kako bi se u što skorije vrijeme osigurala energetska sigurnost u okvirima ovoga važnog projekta.

Krišto boravi u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj na poziv premijera Plenkovića, te će se tokom dana susresti i s predsjednikom Sabora RH Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.