Kako je objavilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Krišto je rekla da je dodjela kandidatskog statusa BiH značajan iskorak koji daje novu dimenziju odnosima BiH i EU i motiv za maksimalnu angažiranost institucija nadležnih za pitanja evropskih integracija.

Dodala je da je Vijeće ministara BiH već usvojilo nekoliko dokumenata značajnih za integracijske procese, te utvrdilo Nacrt budžeta za tekuću godinu, koji će olakšati implementiranje planiranih reformskih programa.

Visoki predstavnik Borrell je naglasio specifičnost sadašnjeg trenutka u kojem je Bosna i Hercegovina, sticanjem kandidatskog statusa, prešla iz Dejtonske u briselsku fazu, jer je Brisel njeno krajnje odredište. On je podsjetio kako su očekivanja Evropske unije, u vidu ispunjenja 14 prioriteta, od novouspostavljenih vlasti velika, ali da on ima povjerenje, na temelju do sada viđenog, da će takva očekivanja biti ispunjena. 

Borjana Krišto je informirala predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju. Kako je objavilo Vijeće ministara BiH, Krišto je informirala predsjednicu Evropske komisije Von der Leyen o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju.

Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH. 

Von der Leyen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebno 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Von der Leyen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebnu pomoć Evropske unije na svom evropskom putu. Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete Zapadnom Balkanu i tom prilikom ponovno se susresti s predsjedateljicom Krišto. Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status. Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti ovaj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.