open-navfaktor-logo
search
Nepoštivanje Dejtona
Krišto: Od Schmidta očekujem ukidanje mjera koje su išle na štetu Hrvata
Žalosti me činjenica što Ured visokog predstavnika ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum koji je kroz Aneks 4 definirao Bosnu i Hercegovinu kao državnu zajednicu Hrvata, Bošnjaka, Srba i drugih građana, kazala je u petak kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.
09.09.2022. u 14:39
get url
text

- Sva rješenja koja se budu tražila trebaju se tražiti u kontekstu te ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Što se tiče protesta ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, rekla bih da je to špranca, nešto što je ustaljeno i ništa novo, samo se manifestira na različite načine. To je nešto što se radi konstantno otkad OHR postoji - naglasila je Krišto.

Dodala je kako od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, što se tiče nametanja izbornog zakona, ne očekuje ništa.

- Iskreno ne očekujem ništa s obzirom da, čini mi se, oni ne vladaju, niti su razumjeli taj Dayton, što se vidi iz svih poteza. Svi potezi koje su visoki predstavnici do sada povlačili išli su na štetu hrvatskog naroda - kazala je Krišto.

Ističe kako ne zna koji potez OHR mora napraviti kako bi popravio poziciju jednog naroda.

- Ako bi išta trebalo napraviti, očekujem da gospodin Schmidt povuče sve te odluke koje su nametnute jer su one nanijele takvu štetu da se zapravo danas gotovo i ne može naći neko kompromisno rješenje i nekakav iskorak koji je Bosni i Hercegovini nužan u ovom trenutku. Teško je nešto što je do sada napravljeno na štetu jednog konstitutivnog naroda popraviti jednim potezom - navela je Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.