VEZANI TEKST - OHR: Usvajanje državnog zakona o imovini jedini je način da se osigura pravna sigurnost

Krišto je dodala tek da su "ustavni sudovi korektivni faktor zakonodavne i izvrše vlasti i njihova je zadaća da se očituju o određenim neustavnostima, odnosno nezakonitostima".

Odgovarajući na pitanje da li i kada će biti donesen državni zakon o državnoj imovini, Krišto je tek podsjetila da nije bilo političke volje i zakon nije donesen, te da su u nekoliko navrata bile formirane interresorne radne grupe koje nisu uspjele postići dogovor.

Vlada RS-a Gradu Doboju prenijela je vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo, a zapravo riječ je o vojnom objektu koji je upisan kao državna imovina. Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) kažu da će međunarodna zajednica s dužnom pažnjom pratiti ovaj i slične slučajeve, te da je usvajanje državnog zakona o imovini jedini način da se osigura pravna sigurnost.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider SNSD-a koji je politički partner HDZ-a, kazao je da će RS učiniti sve da svu imovinu "vrati u svoju nadležnost" novim zakonom o nepokretnoj imovini.

Ovo nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o nepokrentoj imovini RS-a. Uoči stupanja na snagu tog zakona visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je suspendirao njegovu primjenu, a Ustavni sud BiH je donio privremenu mjeru zabrane primjene zakona do konačne odluke u meritumu.