open-navfaktor-logo
search
Ovo je godina prilike
Krišto o Izbornom zakonu: Vjerujem da možemo napraviti nešto što je dobro za sve nas
Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) izjavila je danas u Sarajevu kako misli da trebaju biti odgovorni kao politički predstavnici konstitutivnih naroda koji sudjeluju u Parlamentarnoj skupštini i da, prije svega, moraju tako razmišljati.
30.06.2021. u 15:30
get url
text

- Ono što je naša obveza, odgovornost, a i prioritet BiH, je izvršenje obveza iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, odnosno otklanjanje diskriminacije u BiH kad je u pitanju izborno zakonodavstvo, u smislu i odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima misleći na Predsjedništvo i domove naroda, a i kad je u pitanju otklanjanje diskriminacije koju imamo kad su u pitanju odluke Evropskog suda u Strazburu - navela je Krišto.

Dodala je da su to, po njenom mišljenju, stvari na koje se trebaju fokusirati i "kojima bi uistinu mogli na jedan vrlo jednostavan način napraviti iskorak koji je potreban kad je u pitanju BiH, pa u tom smislu i njen evropski i euroatlanski put".

- Vjerujem da uz pomoć prijatelja koji dolaze prije svega kao potpora onome što je dobro za BiH, možemo napraviti nešto što je dobro za sve nas - kazala je Krišto.

Govoreći o radu u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, navela je da žele biti konstruktivni, davati jednostavne, provodive prijedloge, koji će doprinijeti, između ostalog, i rješavanju diskriminatorskih odredbi o kojima je govorila, a i onih koje se odnose na samu demokratizaciju izbornog procesa i na njegov integritet.

- Politička opcija iz koje dolazim i ja osobno, učinit ćemo sve da damo konstruktivne prijedloge koji su prihvatljivi svima, koji su zapravo interes svih nas u BiH - kazala je Krišto.

Na kraju je istaknula da bi svi trebali biti svjesni situacije i "kazati da nam je uistinu ova godina, godina prilike".

- Jer 2022. godine su izbori i sigurno Bosni i Hercegovini nije dobro da se provode ni po ovom sustavu, jer ne možemo onda očekivati ono što je interes svih nas, a to je napredak, mir, sigurnost i socioekonomske reforme, zapravo bolji život građana - zaključila je Krišto.                  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.