open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Krišto na Forumu u Davosu: BiH ostaje privržena Berlinskom procesu
Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto kazala je u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu i tokom posebne sesije "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu" da BiH kao odgovor na globalnu krizu bira saradnju i otvorenost.
19.01.2023. u 10:23
get url
text

Istaknula je da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju saradnje s Evropskom unijom.

- Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli - poručila je Krišto, dodajući da Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva. 

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva zapadnog Balkana, posebno ako se saradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Kazala je i da se aktuelna kriza mora pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

- Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još tješnju saradnju zemalja zapadnog Balkana - istaknula je Krišto.

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama zapadnog Balkana Krišto je izdvojila bolju saradnju s Evropskom unijom i njezinim institucijama, naglašavajući da Bosna i Hercegovina, a i Zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku EU-a više nego ikada.

- Unatoč svim izazovima, Evropska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. decembra prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Evropske unije - izjavila je Krišto.

Krišto je održala radni sastanak s Miroslavom Lajčákom, posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.