open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Krišto: HDZ će predložiti da se budžet razmatra u redovnoj proceduri, Predsjedništvo je prekršilo zakone
Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto kazala je nakon sjednice proširenog kolegija Zastupničkog doma da je utvrđen dnevni red sutrašnje sjednice, na kojem će se naći i Prijedlog budžeta institucija BiH za 2020. godine.
06.07.2020. u 15:17
get url
text

- On će ići u onakvoj proceduri u kakvoj je dostavljen. On je na dnevnom redu, a sutra će se Zastupnički dom o tome odrediti – izjavila je Krišto.

Predsjedništvo BiH je, podsjećanja radi, uputilo prijedlog da se usvajanje budžeta razmatra po hitnoj proceduri, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio da će Prijedlog budžeta biti razmatran u redovnoj proceduri, što bi moglo odgoditi njegovo usvajanje i rezultirati problemima za Centralnu izbornu komisiji pri organizaciji Lokalnih izbora.

VEZANI TEKST - HDZ zbog CIK-a ide na sve ili ništa: Vrši se pritisak na Sud BiH, usvajanje budžeta dovedeno u pitanje

Krišto je potvrdila da će HDZ predložiti da se budžet razmatra po redovnoj proceduri.

- Predsjedništvo BiH je prekršilo Zakon o finansiranju i Zakon o budžetu jer nisu smjeli dirati i intervenirati ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja, tako da smatramo da bi i iz drugih razloga trebalo budžet, kao jedan osnovni akt koji služi za finansiranje institucija BiH i međunarodnih obaveza, razmatrati u redovnom postupku – kazala je Krišto.

Komentirajući rezultate parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj, Krišto je izjavila da ti rezultati za nju nisu iznenađenje jer, kako je kazala, poznaje način rada HDZ-a Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića.

- Vjerujem da će, kao i do sada, opravdati povjerenje. Želim im od srca čestitati i vjerujem da ćemo nastaviti saradnju kakva je u interesu i Hrvata i svih koji žive u BiH, kada je u pitanju izgradnja BiH kao države jednakopravnih konstitutivnih naroda i njene evropske budućnosti – ocijenila je Krišto.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH nije željela komentirati istup ruskog ambasadora Petra Ivancova, koji je kazao da bi put BiH ka članstvu u NATO-u mogao destabilizirati našu zemlju. Tvrdi da nije imala priliku pročitati spornu izjavu, te da je nema namjeru komentirati.

- Ne mogu reći da je sve dogovoreno. Sutra imamo zajednički sastanak, pa očekujemo. Trudit ćemo se da bude bar neki iskorak kada je u pitanju sve ono što je potrebno u ovom trenutku za BiH i njene narode i građane – zaključila je Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.