open-navfaktor-logo
search
SIPA
"Krimolovci": Najviše prijava u vezi s drogama, oružjem i terorizmom
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u martu 2021. godine registrirali su ukupno 279 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci", od kojih je osam bilo s korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopćila je SIPA.
02.04.2021. u 10:04
get url
text

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su ukupno 104 prijave, od kojih je deset s korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama, krijumčarenjem oružja i terorizmom. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 14 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.

U martu je pristiglo 17 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem "Krimolovaca" ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Policijski službenici SIPA-e dali su 64 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" – 080 020  505.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.