open-navfaktor-logo
search
Istraga
Krije li Lanin dnevnik rasplet misterioznog ubistva
Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona potvrđeno nam je da se provjeravaju najmanje dva vozila, jer su operativno zanimljiva. Jedno vozilo je iz obližnjeg sela kod Ljubuškog, a drugo s područja Hercegovačko – neretvanskog kantona
14.10.2019. u 17:40
get url
text

Istraga u slučaju ubistva 19-godišnje Lane Bijedić iz Mostara, koja je prije devet dana nađena u rijeci Studenčici kod Ljubuškog, i dalje je obavijena velom tajne.

Provode se brojne istražne radnje, a u toku je i provjera automobila, koji se dovode u vezu s ubistvom. Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona potvrđeno nam je da se provjeravaju najmanje dva vozila, jer su operativno zanimljiva. Jedno vozilo je iz obližnjeg sela kod Ljubuškog, a drugo s područja Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Očekuje se pretres i vještačenje vozila, a iz Tužilaštva je potvrđeno da je tužilaštvo uputilo prijedlog za izuzeće prema nadležnom sudu.

Još nije završeno vještačenje na izuzetom telefonu s mjesta zločina, zbog sporne šifre. Naime, u pitanju je novija verzija Samsunga, a vještaci još nisu uspjeli otkloniti postavljenu šifru i ući u operativni sistem. Istražioci imaju problem i s analiziranjem Laninog dnevnika. Kako saznajemo, iza djevojke je ostao dnevnik s kojim je podijelila svakodnevna dešavanja iz života, kao i svoja razmišljanja.

Hoće li Lanin dnevnik pomoći istražiocima da dođu do počinioca zločina koji je uzdrmao region?!

Pored telefona i dnevnika, da bi se kocke posložile, očekuju se rezultati vještačenja i Laninog laptopa.

Do sada je saslušano više osoba u svojstvu svjedoka. Izjave nekih svjedoka ponovo se analiziraju, kao i ostale sumnjive okolnosti događaja. Pomno se pregledavaju i brojni snimci videonadzora izuzetih s objekata u Mostaru i u Čapljini.

- Nadzorne kamere su je snimile na kružnom toku kod Zvirovića, ali dio od te lokacije do mjesta na kome je pronađena nije dovoljno pokriven kamerama - rečeno nam je iz MUP-a ZHK.

Poznato je da se Lana, iz još uvijek neutvrđenih razloga te kobne nedjelje zaputila prema Čapljini. Da se iz Mostara dovezla autobusom te pješačila šest kilometara u pravcu kružnog toka kod Zvirovića. Kako je od Zvirovića došla do mjesta zločina je misterija. Podsjetimo, i to da je Lana svojoj majci rekla da ide na kafu s prijateljicom, ali je prijateljica ustvrdila d ase nisu ništa dogovarale.

Tijelo Lane Bijedić pronašao je ribar u rijeci Studenčici pored Ljubuškog. Obdukcija je pokazala da je Lana na glavi imala nekoliko rana od udaraca, a na vratu tragove davljenja. Na leđima su otkrivene rane koje ukazuju na to da ju je ubica vukao po tlu. Imala je i povrede podlaktice te prijelom rebara. Zbog vode koja je pronađena u plućima pretpostavlja se da je bila živa kada je ubačena u rijeku.

Lana je u četvrtak ispraćena iz Mostara, a dan kasnije je kremirana u Beogradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.