open-navfaktor-logo
search
Srbija uzdrmana
Krije li general Ojdanić istinu o ubijenim gardistima: Cijelu noć u kafani pio sa zločincem Mladićem!?
Budući da su ih vojnici primijetili odlazeći na stražarsko mjesto, naredba je odmah donesena da se ti vojnici moraju pod hitno likvidirati da se ne bi priča dalje širila šta su vidjeli. Kamere koje su bile blizu skloništa odmah su se isključile
03.12.2019. u 20:23
get url
text

Javili su se novi svjedoci za slučaj "Topčider". Advokat Predrag Savić, punomoćnik porodica ubijenih gardista i autor knjige "Iskorak ka pravdi - s posebnim osvrtom na slučaj Topčider", kaže da su mu se javila tri svjedoka i rekla da general Dragoljub Ojdanić, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, navodno, zna istinu.

 - Rekli su mi da tužilaštvo treba da sasluša Dragoljuba Ojdanića. Neka ga pita gdje je proveo noć uoči ubistva gardista, s kim je cijele noći bio u kafani i ko je ušao na kapije dva i tri kasarne Karaš na Topičideru, neposredno prije ubistva vojnika. Ne garantujem da je to dobar trag, samo tražim da tužilaštvo ovo provjeri. Veća je šteta da se skriva istina nego da se sazna šta se dogodilo. Roditelji mladića imaju pravo na efektivnu istragu - rekao je  advokat Predrag Savić u Kući Đure Jakšića na promocije svoje knjige.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su u topčiderskoj kasarni Karaš 5. oktobra 2004. Istraga u ovom slučaju još traje, iako je nedavno obilježeno 15 godina od tragične smrti vojnika.

Kako saznaje Alo.rs  iz izvora bliskog slučaju, svjedoci navode da je Ojdanić uoči tragedije bio s osuđenim ratnim zločincem, tadašnjim bjeguncem Ratkom Mladićem u kafani Knežev lad, da je u povratku u kasarnu navodno vidio ko je ušao na kapije dva i tri, te da bi mogao pomoći da se ovaj slučaj konačno razriješi. 

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije prije 15 godina primilo je faksimil pisma u kojem se detaljno objašnjava kako su ubijeni Dražen Milovanović, Dragan Jakovljević, Bojan Miljković i Dragan Kostić - vojnici koji su imali tu nesreću da vide Ratka Mladića, a za čiju je likvidaciju bio zadužen Branislav Puhalo, koji je 10 godina bio Mladićev lični tjelohranitelj. 

U pismu upućenom roditeljima ubijenih vojnika navodi se da su regruti ubijeni da se ne bi saznalo da se Ratko Mladić krije u kasarnama  tadašnje vojske Srbije i Crne Gore. 

-U vezi sa stradanjem vaših sinova - vojnika Dražena Milovanovića i vojnika Dragana Jakovljevića dana 5.10.2004. godine u kasarni Karaš u Topčideru-Beogradu. Tog kobnog dana u toj kasarni bili su haški optuženici na čelu s Ratkom Mladićem, koje je štitilo jako osiguranje na čelu s Branislavom Puhalom. Budući da su ih vojnici primijetili odlazeći na stražarsko mjesto, naredba je odmah donesena da se ti vojnici moraju pod hitno likvidirati da se ne bi priča dalje širila šta su vidjeli. Kamere koje su bile blizu skloništa odmah su se isključile - navodi se u pismu roditeljima ubijenih regruta. 

-Ratko Mladić i Branislav Puhalo izašli su iz skrovišta, a nama ostalima bilo je zabranjeno da izlazimo iz skrovišta. Nakon nepunih 10 minuta oni se vraćaju nazad i naređuju da hitno moramo napustiti kasarnu u u Topčideru te se premještamo u kasarnu Španac u Valjevu. Za ta dva ubistva ostalo osiguranje saznalo je iz medija. Poslije tog slučaja tjelohranitelj Branislav Puhalo koji je vjeran Ratku Mladiću dobio je čin kapetan 1. klase - piše anonimni izvor.

Ovim slučajem mediji se bave već godinama, pa je tako i istraživački novinarski tim čuvenog Insajdera i Brankice Stanković 2016. godine snimao tri emisije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.