open-navfaktor-logo
search
Spriječiti katastrofu
Kreševski građanski pokret se bilbordom obratio Editi Đapo: Želimo samo da ministrica vidi šta se dešava
Kreševski građanski pokret nemajući više kud, preko bilborda postavljenog u Sarajevu, obratio se federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo da u okviru svojih nadležnosti zaustavi novu ekološku katastrofu u Kreševu.
06.01.2022. u 20:05
get url
text

- Ministrice, spriječite novu ekološku katastrofu. Zaustavite nelegalan rad kamenoloma i krečnjare u Kreševu - poruka je sa bilborda, a na kojem se mogu vidjeti zamućene rijeke ovog kraja.

{$galerijaFotografija}

Bilbord nije provokacija 

Darko Joksimović iz Kreševskog građanskog pokreta za Faktor kaže kako bilbord nije nikakva provokacija već njihov vapaj, apel da im se pomogne.

Kreševski građanski pokret se godinama bori protiv nelegalnog rada kamenoloma i tvornice krečnjaka u Kreševu. Organizirali su nekoliko protesta jer su nadležne inspekcije više puta utvrdile da firma BFS u čijem su vlasništvo kamenolom i krečnjara, nema potrebne dozvole za rad. Pokrenuli su potpisivanje peticije kojom se traži da se zaustavi nelegalan rad i vrati u zakonske okvire. Radom kamenoloma rijeke i životna sredina su ugroženi. To nije samo problem Kreševa već i susjednih općina. Mulj i otpadne vode dospiju i do rijeke Bosne u Visokom.

- Iako je federalni vodni inspektor 1. septembra 2021. izrekao zabranu upotrebe objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina krečnjaka i dolomita, a iz kojih se ispušta tehnološka otpadna voda, kamenolom i tvornica i dalje neometano rade. Ne možemo ostati nijemi i slijepi na katastrofu koja se događa pred nama. Bojim se da će sve ostati ponovo na tom bilbordu. Ovo što se događa, svi vide, ali reakcije nema - govori Joksimović.

Dodaje kako je slučaj na Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona.

"Ovo je trovanje"

- Očekujemo da ministrica Đapo dođe u Kreševo, selo Bjelovići čije stanovništvo je najviše ugroženo, pitka voda, njihovi usjevi, i uvjeri se u činjenice. Nije taj bilbord nikakva provokacija. Mi želimo da ministrica vidi šta se dešava. Ne odustajemo od pravne borbe. Mi još vjerujemo u pravnu državu, želimo to da spriječimo zbog svoje djece, ovo je trovanje. Nije mi bitno, plaćaju li koncesije ili ne, samo mi je bitno da moja djeca zdravo žive, drugo ništa me ne interesuje. Očekujemo da reaguje ministrica i da se radi po standardima, nikada niko nije rekao da se zatvaraju radna mjesta, mi samo želimo da se ispoštuju ekološke norme. Ništa drugo - podvukao je Joksimović.

Kreševo zagađenje 06.01.2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.