Riječ je o tradicionalnom događaju kojim goraždanski biciklisti odaju počast žrtvama genocida.  

- Iako je interes bio i veći, u maratonu ove godine učestvuje deset biciklista i drago nam je da nastavljamo tradiciju kojom dajemo svoj doprinos obilježavanja godišnjice genocida. I ove godine nastojali smo uključiti mlađe bicikliste koji su se vrijedno pripremali za ovaj događaj u namjeri da dostojanstveno odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici – kazao je predsjednik kluba Adnan Efendić.

Naglasio je da će biciklisti na putu do Potoačara preći dionicu dugu oko 170 km.

- Prolazimo dionicu Novo Goražde – Rogatica – Sokolac – Han Pijesak – Vlasenica – Milići – Bratunac i u Potočare bi trebali stići večeras između 20 i 21 sat, zavisno od vremenskih uslova. I na ovaj način želimo poslati poruku da je Goražde uvijek uz Srebrenicu i da se žrtve genocida neće i nikada ne smiju zaboraviti'' - kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Goražde.

Jučer su prema Srebrenici krenuli i goraždanski maratonci, a u organizaciji Muftijstva goraždanskog i Vlade BPK Goražde, počast žrtvama genocida danas u podne  će biti odata kroz aktivnost "Stani za čovječanstvo''.

Organizatori su pozvali građane da se, ma gdje bili i ma što radili u tom trenutku, zaustave na minut i tako odaju počast  žrtvama. U 12 sati ovim povodom bit će zaustavljen i promet na Trgu branilaca grada, dok će se sa svih munara u isto vrijeme BPK učiti salla žrtvama genocida.

U organizaciji Planinarskog kluba Goražde – Maglić sutra će se održati drugi po redu pohod Goražde – Posestra, gdje je izgrađen kompleks Memorijalna šuma Srebrenica 8.372 kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, a koja je od centra grada udaljena simboličnih 11 kilometara.