Subota, 08.08.2020.

Osmi put

Krenuli iz Zagreba: Bajkeri odaju počast žrtvama Srebrenice

Oko 25 bajkera iz Hrvatske i susjednih zemalja zaputilo se ispred Islamskog centra u Zagrebu prema BiH kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida

Osmi put bajkeri iz Hrvatske i susjednih zemalja krenuli su ispred Islamskog centra u Zagrebu kako bi se pridružili stotinama kolega koji će vožnjom na motorima odati počast žrtvama Srebrenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 25 bajkera iz Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Italije, Švedske, Austrije i BiH okupilo se kod spomenika poginulim Bošnjacima braniteljima u Domovinskom ratu ispred Zagrebačke džamije odakle su u 9 sati krenuli na put prema BiH, gdje će se pridružiti ostalim bajkerima koji dolaze obilježiti srebrenički genocid.

Kod Nove Gradiške ekipi bajkera koji su krenuli iz Zagreba pridružit će se bajkeri iz Slavonije; Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Vukovara, itd.

Glavni organizator ovog okupljanja i putovanja bajkera koje se održava po osmi put je Fadil Osmičević Handžar, bajker i učesnik Domovinskog rata porijeklom iz BiH koji živi u Zagrebu. Osim Handžara, na motorima će do Srebrenice voziti još pet hrvatskih branitelja Bošnjaka, te nekolicina branitelja Hrvata.

- Cilj nam je poručiti da se Srebrenica nikad ne smije zaboraviti ni ponoviti, kako u Evropi i cijelom svijetu, tako i Hrvatskoj i na Balkanu - poručio je Handžar.

Rasim Perviz zvani Škoro došao je iz Cazina kako bi po osmi put učestvovao u bajkerskoj povorci iz Zagreba prema Potočarima.

- Učestvujem kako bih odao počast žrtvama Srebrenice - kazao je Škoro.

Suorganizator događanja je Udruga branitelja Bošnjaka Domovinskog rata Hrvatske (UBBDRH) čiji je predsjednik Hamdija Malić došao ispratiti bajkere na put prema Srebrenici. Malić je istaknuo kako je genocid u Srebrenici najteži zločin na tlu Evrope počinjen nakon Drugog svjetskog rata.

Malić je kazao kako je ovo okupljanje bajkera samo jedna od aktivnosti koje UBBDRH organizira povodom godišnjice srebreničkog genocida.

- U Domovinskom ratu u Hrvatskoj je sudjelovalo oko 25.000 Bošnjaka, a oko 1.100 ih je poginulo - naglasio je Malić.

Bajkeri koji su krenuli iz Hrvatske prespavat će u Sarajevu, gdje će sutra učestvovati na velikom bajkerskom mimohodu gradom na kojem će, očekuje se, učestvovati preko hiljadu bajkera iz najmanje 12 država.

Potom će učestvovati na komemoraciji 11. jula, nakon čega se zajedno vraćaju u Hrvatsku.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh