open-navfaktor-logo
search
U toku pripreme
Kremlj: Putin i Erdogan će se sastati u četvrtak u Astani
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov saopćio je da će se ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u Astani, glavnom gradu Kazahstana.
11.10.2022. u 15:08
get url
text

Peskov je novinarima u Moskvi kazao da su u toku pripreme sastanka Putina i Erdogana i da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim temama i situaciji u Ukrajini.

Turski predsjednik Erdogan u srijedu će posjetiti Astanu i sastati se sa kazahstanskim predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevom. Tokom boravka u Astani, Erdogan će učestvovati i na samitu Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA).

Dvodnevni samit će se baviti političkim, ekonomskim, humanitarnim i ekološkim pitanjima, kao i novim izazovima i prijetnjama. Glasnogovornik kazahstanskog Ministarstva vanjskih poslova Aibek Smadiyarov rekao je da će samitu prisustvovati 11 šefova država, uključujući Azerbejdžan i Palestinu.

Osnovan 1992. godine, CICA je multinacionalni forum fokusiran na Aziju sa 27 država članica i više od deset drugih zemalja i međuvladinih organizacija sa statusom posmatrača.

Na marginama samita će se održati i brojni bilateralni razgovori, kakav će imati i predsjednici Turske i Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.