open-navfaktor-logo
search
Agresija
Kremlj prvi put priznao poraz u Ukrajini; Rusi napuštaju Melitopolj?
- Ruski dužnosnici i medijski propagandisti trenutno raspravljaju o razlozima ruskog poraza u Harkovskoj oblasti - navode iz Instituta za proučavanje rata (ISW).
14.09.2022. u 08:07
get url
text

Rusko ministarstvo odbrane poraz u Harkovskoj oblasti objašnjava "gestom dobre volje" povlačenja, odnosno odlukom da se kao prioritet stavi "oslobađanje" Donbasa nakon poraza oko Kijeva. No, kako navodi Institut, ovaj put lažni narativ naišao je na značajne kritike.

- U Kremlju sada rade na tome da Putina oslobode svake odgovornosti za poraz i pokušavaju svaliti krivicu na nedovoljno informirane vojne savjetnike unutar Putinovog kruga - navodi Institut.

Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik okupiranog Melitopolja u regiji Zaporožje, kaže da su konvoji ruske vojne opreme iz Melitopolja upućeni daleko na jug, prema Krimu. Njegove riječi prenosi Kyiv Independent, a on dalje kaže da je vojna oprema viđena u selu Čonhar u Hersonskoj regiji, na granici s Krimom.

Vijest nije neovisno potvrđena. Melitopolj je veoma važna strateška tačka pa bi njegovo oslobođenje bilo ogroman poraz za Rusiju. No o oslobođenju Melitopolja zasad nema nikakvih informacija, pa ni najava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.