navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska kuhinja

Kremasto i ukusno: recept za paša lokum ili sultanovu sarmu

Ako volite kremaste slastice, ovaj kolač će biti vaš novi favorit. Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje.

Objavljeno: 09.10.2021. u 08:08
get url
text

Sama priprema ne oduzima puno vremena, a obradovat će vas i činjenica da se ovaj kolač ne peče. Nakon dugog dana, vrijeme je da razmazite nepce i razveselite najmilije s ovim slatkim zalogajima.

SASTOJCI:

100 g kokosa
1 l mlijeka
120 g šećera
60 g oštrog brašna
60 g gustina
2 kašike kakaa
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
200 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

U pleh dimenzija 40 cm×34 cm pospite ravnomjerno kokos. U 200 ml mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte. Kuhajte par minuta na blagoj vatri dok se ne zgusne, a onda dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu. Kremu nanesite ravnomjerno po plehu posutom kokosom i pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom.

Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao zgusnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom.

Prije toga, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu. Lokume posložite na tacnu i stavite u frižider.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruyan Sahın (@ruyanin_mutfagi)