Petak, 01.07.2022.
FOTO: Privatni arhiv

Krehmić u šoku: Profesor Smajlović je bio veliki čovjek, prijatelj i podrška svima

U Sarajevu je danas u poslijepodnevnim satima preminuo bivši selektor atletske reprezentacije Bosne i Hercegovine Nusret Smajlović.

Atletski stručnjak koji je životni vijek posvetio "kraljici sportova" srce je izdalo na njegov 69. rođendan, dok je s prijateljima igrao termin fudbala.

VEZANI TEKST - Preminuo Nusret Smajlović, ugledni profesor i bivši selektor atletske reprezentacije BiH

Iznenadna smrt istinskog atletskog i sportskog velikana, koji je u penziju sa Faktulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu otišao sa zvanjem emeritusa potresla je mnoge.

Generacijama bosanskohercegovačkih atletičara i studenata FASTO-a nesebično je prenosio znanje, a nekome ko nije prisustvovao njegovim predavanjima ili kroz trenažni proces nije imao priliku krasti veliko znanje koje je imao, teško je opisati koliko je Smajlović volio atletiku.

- S njim sa otišao na prvo veliko takmičenje, bilo je to Svjetsko dvoransko prvenstvo u Parizu, sada se više i ne sjećam je li to bila 1996. ili 1997. godina, vjerujte da sam baš u šoku. Kasnije sam nastupao i na SP-u u Atini, sve pod njegovim nadzorom - kaže izuzetno potreseni Elvir Krehmić, najbolji skakač u vis u historiji Bosne i Hercegovine.

Aktuelni selektor naše atletske reprezentacije svjedoči kako Smajlović nije bio škrt u dijeljenju znanja.

- Profesor je bio čovjek koji barata informacijama, koji je imao veliko znanje i poznavao ljude. Njegova i vrata rahemtli Mehmeda Sokolović uvijek su bila otvorena. Simpatisao je svakoga ko je volio atletiku, meni je bio veliki čovjek, prijatelj i podrška, ali ne samo meni - govori Krehmić, koji kaže da se još nije oporavio od smrti Osmana Junuzović, bh. atletičara koji je preminuo prošle sedmice.

- Zaista mi je bila čast učiti od ljudi kakvi su bili Mehmed Sokolović, bivšeg predsjednika Atletskog saveza Jugoslavije, i profesora Nusreta Smajlovića. Poseban osjećaj je bio imati takve ljude uz sebe - dodao je Krehmić na kraju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh