open-navfaktor-logo
search
CBBiH
Kreditni rejting BiH ostaje "B" s pozitivnim izgledima
Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u narednih 12 mjeseci ukoliko bude formirana stabilna vlast koja će promovisati nastavak strukturnih reformi
09.09.2019. u 14:47
get url
text
get url
text

Međunarodna rejting agencija "Standard and Poor's" (S&P) objavila je da kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje "B" s pozitivnim izgledima.

Pozitivni izgledi se zasnivaju na očekivanju analitičara ove agencije da će se ekonomski izgledi BiH poboljšati ukoliko vlast bude formirana do kraja godine te na očekivanjima da će nova vlast regulisati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte, saopćeno je iz Centralne banke BiH (CBBiH).

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u narednih 12 mjeseci ukoliko bude formirana stabilna vlast koja će promovisati nastavak strukturnih reformi. U tom slučaju, analitičari agencije očekuju ponovno pokretanje dijaloga s MMF-om, realno sagledavanje procjene finansijske situacije u kojoj se nalaze velike javne nefinansijske kompanije u BiH, kao i poduzimanje koraka ka smanjenju sive ekonomije.

S druge strane, u izvještaju se navodi kako će rejting biti smanjen ukoliko ne bude formirana stabilna vlast te reforme ne budu oživljene. Sadašnji rejting je aktuelan od 8. 3. 2019. godine, kad je ova agencija poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.