open-navfaktor-logo
search
Podrška
Krediti EBRD-a i EU-a za mala i srednja preduzeća u BiH: Dva miliona eura daju bespovratno
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) provode projekt "Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH", a godinu dana nakon projekta osigurano je 16,23 miliona eura kredita EBRD-a malim i srednjim preduzećima.
08.12.2020. u 11:46
get url
text

Također, učesnici projekta mogu očekivati ​​bespovratnih više od dva miliona eura Evropske unije. EBRD tim projektom osigurava ukupno 26 miliona eura lokalnim malim i srednjim preduzećima. Preduzeća koja se prijavljuju za kredite, također, mogu iskoristiti tehničku pomoć u pripremi projekata, kao i poticaj od 15 posto, a koje finansira Evropska unija.

"Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća" razvijen je posebno kako bi pomogao malim i srednjim preduzećima u privatnom vlasništvu da ispune propise EU-a i razumiju povezane zahtjeve za poboljšanje njihovih proizvoda i procesa.

Trenutna podrška EBRD-a i EU-a osmišljena je u smjeru povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na lokalnim, regionalnim i tržištima EU-a kroz usklađivanje sa direktivama i standardima Evroske unije u oblastima zaštite na radu, zaštite životne sredine i sigurnosti i kvaliteta proizvoda.

Kroz kreditnu liniju EBRD-a do danas je finansirano čak 85 projekata ukupne vrijednosti 16,23 miliona eura, od kojih je 56 već implementirano i odobreno, dok je 29 projekata u procesu odobravanja. Finansirani projekti su iz oblasti proizvodnje (50 projekata), maloprodaje i usluga (11 projekata), hrane i pića (devet projekata), transporta (sedam projekata), medicinskog sektora (četiri projekta), građevinarstva (dva projekta) te poljoprivrede i poljoprivredne industrije (dva projekta), saopćeno je iz EBRD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.