open-navfaktor-logo
search
Modernizacija
Kredit od 10 miliona eura za Kantonalnu bolnicu Zenica, na šta će biti utrošen novac
Odlučni smo da Zenica postane jak medicinski centar. Mnogo je posla još pred nama, navodi Duvnjak
22.07.2019. u 08:47
get url
text
Jasmin Duvnjak

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (DNPFBiH), na svom posljednjem zasjedanju, donio je i odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

Radi se o kreditu od 10 miliona eura, čiji će rok otplate biti 12 godina uz grace period od tri godine te kamatnu stopu - šestomjesečni EURIBOR plus marža od jedan posto godišnje.

-Najvažnije je da smo odblokirali ovaj generacijski projekt za KBZ. Sredstva zajma, od skoro 20 miliona KM, koristit će se za poboljšanje energetske efikasnosti u KBZ-u i izgradnju novog termoenergetskog bloka, mašinske instalacije, utopljavanje i ukupnu modernizaciju - napominje Jasmin Duvnjak, zastupnik SDA u Skupštini ZDK te predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, na čiju je inicijativu spomenuta tačka prošle sedmice i razmatrana te usvojena.

Duvnjak ističe kako građani Zenice i Kantona zaslužuju bolje i dostojnije uvjete za liječenje, a uposlenici kvalitetniji ambijent za rad.

-Ovakvi projekti jačaju mogućnosti i ugled našeg zdravstva. Uz angažman menadžmenta KBZ-a te podršku kantonalnih i federalnih vlasti, očekujem uz ovo unapređenje bolničke infrastrukture, vrlo skoro dobijanje i statusa univerzitetske bolnice - kaže Duvnjak.

On dodaje da bi to bila i nova stepenica u razvoju KBZ-a, ali i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, kojem će ta ustanova biti baza za nastavno-naučne aktivnosti.

- Odlučni smo da Zenica postane jak medicinski centar. Mnogo je posla još pred nama - navodi Duvnjak.

Također podsjeća kako su Vlada i Skupština ZDK još prije više od godinu dale sve potrebne saglasnosti za elemente tog projekta i ugovora, ali da je zbog problema u uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH te kašnjenja u konstituiranju zakonodavne vlasti, Dom naroda konačno na dnevnom redu imao spomenutu tačku te i usvojio odluku o zajmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.