open-navfaktor-logo
search
Nastavak iduće sedmice
Kratina: Sastanak o deblokadi FBiH trajao tri sata, HDZ, NiP, SBB i NS nisu ni dostavili prijedloge
Gotovo tri sata trajao je današnji sastanak klubova stranaka u Parlamentu FBiH, a tema su bila rješenja koja bi dovela do uklanjanja blokada u Federaciji BiH. Zbog opstrukcija HDZ-a u Federaciji do danas nisu provedeni rezultati izbora iz 2018. godine, pa samim tim još nisu predloženi kandidati za novog predsjednika i potpredsjednike FBiH, niti je imenovana nova Vlada Federacije BiH.
15.12.2021. u 14:28
get url
text
Alma Kratina
Alma Kratina

Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, za Faktor je kazala da sve stranke, a bile su dužne nakon sastanka koji je održan 10. decembra, nisu dostavile predsjedavajućem Zastupničkog doma FBiH Mirsadu Zaimoviću prijedloge za deblokadu Federacije. Dodaje kako su i danas predstavnici HDZ-a pokazali kako ne vide probleme u funkcioniranju Federacije.

Za HDZ Federacija funkcioniše 

- Šta reći... Svoje prijedloge u pismenoj formi o mogućim mehanizmima deblokade procesa u Federaciji, kako smo prošli put dogovorili, do sastanka su dostavili SDA, DF i SDP. Ostali politički subjekti (HDZ, NiP, SBB, NS) nisu dostavili prijedloge, tako da se diskusija svodila na definisanje generalnih stavova od nekih, a od nekih ni u toj formi.

VEZANI TEKST - Napustili sastanak jer nije bilo nikog iz SDA, Hadžiavdić: Nisu ni trebali doći, ovako smo dogovorili

Nastavit ćemo naredne sedmice sa razgovorima, no kako se zaista radi o rješavanju političkih pitanja koja godinama stoje otvorena, a kako su izneseni dijametralni stavovi, izvjesno je da će se u perspektivi moći definisati informacija sa sličnih sastanaka u formi pojedininačnih stavova sudionika razgovora sa mogućnošću poveznice u formi određivanja roka za stavljanja na dnevni red u Zastupničkom i Domu naroda zakonskih rješenja koje ovlašteni predlagači daju u parlamentarnu proceduru. Možda ćemo se oko toga usaglasiti jer teško ima usaglašavanja kada je Demokratska fronta u pitanju sa onima koji danas misle da Federacija funkcioniše, da imamo Vladu, kako to zapravo HDZ kaže. Za njih je očigledno sitnica to što nije ispoštovana izborna volja građana nakon Općih izbora 2018. godine - kazala nam je Kratina.

Dodaje kako je novi sastanak klubova stranaka u Parlamentu FBiH zakazan za ponedjeljak, 20. decembar.

Upitali smo da li se govorilo o ranijem prijedlogu / inicijatvi da u budućnosti svi zakoni koji se usvoje na Zastupničkom domu FBiH ne bi trebalo da idu na usaglašavanje u Dom naroda, već samo oni koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa.

Novi sastanak u ponedjeljak 

- Nismo došli do toga da konkretizujemo takva pitanja. Po diskusijama se može naslutiti da su svi sem HDZ-a za to raspoloženi, ali to je ostalo za ponedjeljak kada je naredni sastanak - navodi Kratina.

VEZANI TEKST - Kratina o sastanku u Parlamentu: Za deblokadu FBiH treba mijenjati Ustav, ko je podržao stavove HDZ-a

Podsjećanja radi, na sastanku klubova stranaka koji je održan 10. decembra razgovaralo se kako je neophodno izmijeniti Ustav FBiH na način, ako se u određenom vremenu ne izabere Vlada FBiH ili ne da prijedlog od onog koji to treba da uradi, za predsjednika i potpredsjednika FBiH, da se kroz amandman na Ustav FBiH odredi rok u kojem će se krenuti dalje u taj proces. Pojašnjenja radi, ako ne daju klubovi u Domu naroda FBiH za predsjednika i potpredsjednika FBiH prijedloge, prvo da se utvrde sankcije za takvo ponašanje, a nakon toga da se vidi kroz Ustav šta se može uraditi da se nakon sankcija za one koji nisu uradili ponovo daju prijedlog za predsjednika i potpredsjednike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.