open-navfaktor-logo
search
Nedostajao materijal
Kratina objasnila zašto prošli saziv Zastupničkog doma nije izabrao sudiju Ustavnog suda BiH
Klub zastupnika Demokratske fronte je još u prošlom sazivu tražio hitnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj bi se izglasao sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.
26.04.2023. u 07:42
get url
text

To se nije dogodilo i sada postoji opasnost da se Komisije za izbor i imenovanje u Parlament FBiH na glasanje uputi ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH (Marin Vukoja blizak HDZ-u) umjesto liste uspješnih kandidata.

VEZANI TEKST - Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata

- Mladen Bošković (HDZ) je i u prošlom mandatu bio na čelu radne grupe koja je imala zadatak da učestvuje u proceduri koja bi u konačnici rezultirala izborom sudije Ustavnog suda BiH. Demokratska fronta je tražila od tadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsada Zaimovića hitno sazivanje sjednice sa jednom tačkom dnevnog reda, izbor sudije Ustavnog suda BiH.

Zaimović je pravdajući se da nema materijala, jer Bošković nije proslijedio materijale za spomenutu tačku dnevnog reda nikada, nije sazvao ovu sjednicu - prisjetila se zastupnica Alma Kratina (DF) u Zastupničkom domu FBiH i dodala:

- Potpuno je jasno da je nedopustivo i neodgovorno sve što se dešavalo i dešava u vezi sa ovim pitanjem. Posljedice nerješavanja ovog pitanja i sve čemu i dalje svjedočimo u smislu procedura i kompetencija kandidata kojeg HDZ želi vidjeti u Ustavnom sudu, u najmanju ruku vode lošem rješenju.

Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH zasjedala je 14. marta, kada je trebalo da se izabere lista kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH i uputi u Zastupnički dom FBiH na glasanje. To se nije dogodilo jer je predsjednik Komisije Mladen Bošković naprasno prekinuo sjednicu bez objašnjenja, a koja do danas nije nastavljena.

U samom startu rada Komisije SDA i DF se zalažu da u Parlament FBiH ide lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH dok HDZ i "Trojka" smatraju da na glasanje treba ići jedno ime, prvorangirani Marin Vukoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.