open-navfaktor-logo
search
Raste broj žrtava
Kramatorsk: U ruskom napadu ubijeno najmanje 39 osoba, među njima i djeca
Najmanje 39 osoba ubijeno je u petak u ruskom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku, na istoku Ukrajine, saopćile su vlasti nove podatke o broju žrtava.
08.04.2022. u 14:52
get url
text

Artem Dehtjarenko, glasnogovornik Službe sigurnosti Ukrajine, potvrdio je broj žrtava, rekavši da je među osobama koje su izgubile život u smrtonosnom napadu četvero djece.

Dvije rakete pogodile su željezničku stanicu u Kramatorsku, gradu u Donjeckoj oblasti, gdje je na desetine ljudi čekalo da bude evakuisano u sigurnija područja, navode Ukrajinske željeznice.

Na snimcima objavljenim sa mjesta napada vidi se veći broj civilnih žrtava kako leže u krvi pored kofera i stvari koje su nosili sa sobom. Gradonačelnik Kramatorska Aleksandar Gončarenko rekao je da je većina povrijeđenih u teškom stanju, a da su neki ostali bez ruku i nogu.

Prema riječima gradonačelnika, na stanici je u trenutku napada bilo skoro 4.000 civila. Ranije su ukrajinske željeznice saopštile da je više od 100 osoba povrijeđeno u ruskom napadu. Guverner Donjecka Pavel Kirilenko saoćtio je da je stanica pogođena projektilom Iskander koji sadrži kasetnu municiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je napad kao "zlo bez granica".

- U nedostatku snage i hrabrosti da nam se suprotstave na bojnom polju, oni cinično uništavaju civilno stanovništvo. Ovo je zlo koje nema granica. I ako se ne kazni, ono nikada neće prestati - rekao je Zelenski.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell također je osudio napad.

- Najoštrije osuđujem jutrošnji neselektivni napad Rusije na željezničku stanicu u Kramatorsku, u kojem su ubijene desetine ljudi, a mnogo više je ranjeno. Ovo je još jedan pokušaj da se zatvore putevi za bijeg za one koji bježe od ovog neopravdanog rata - napisao je Borrel na Twitteru.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da je užasno vidjeti kako Rusija napada jednu od glavnih stanica koje koriste civili za evakuaciju.

U međuvremenu, Kremlj je demantovao ukrajinske izvještaje o ruskim zračnim napadima na željezničku stanicu u Kramatorsku, navodeći da su tvrdnje Kijeva "provokacija i apsolutno ne odgovaraju stvarnosti."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.