open-navfaktor-logo
search
Stupio na snagu
Kraljica odobrila Zakon o Brexitu, Velika Britanija napušta EU 31. januara
Na referendumu održanom 2016. godine Velika Britanija je donijela odluku o Brexitu s 52 naspram 48 posto
23.01.2020. u 16:40
get url
text

Britanska kraljica Elizabeta II odobrila je Zakon o Brexitu prema kojem Velika Britanija napušta Europsku uniju (EU) 31. januara, javlja Anadolu Agency (AA).

Zakon koji predstavlja pravni temelj za službeni izlazak Britanije iz EU 31. januara, stupio je na snagu uz odobrenje kraljice. Taj pravni akt ranije je prošao donji dom parlamenta, Dom komuna, te je vraćen natrag s određenim promjenama u Dom lordova.

Premijer Boris Johnson otkazao je promjene koristeći se većinom glasova u Donjem domu te je prijedlog zakona vratio u Dom lordova.

Prema sporazumu o Brexitu između Velike Britanije i EU, zemlja će zapravo ostati članica unije do 31. decembra, ali neće biti uključena u mehanizme političkih odluka. Tokom tog prelaznog razdoblja strane će pregovarati o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ako Velika Britanija bude željela produžiti prelazno razdoblje, morat će podnijeti zahtjev najkasnije u junu. Međutim, Johnsonova vlada oglasila se da neće zahtijevati produženje te da će, dođe li do dodgovora ili ne, odvojiti zemlju od EU 31. decembra.

Na referendumu održanom 2016. godine Velika Britanija je donijela odluku o Brexitu s 52 naspram 48 posto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.