Kraljica Elizabetha II preživjela atentat

objavljeno: 02.03.2018. u 08:10

Pokušaj tinejdžera da izvrši atentat na kraljicu Elizabethu II tokom njene posjete Novom Zelandu 1981. policija je zataškala, pokazuju dokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka povjerljivosti.

Tokom kraljevske parade u gradu Danidinu 17-godišnji Christopher John Louis sakrio se u kabini toaleta i ispalio hitac prema kraljici kada je izašla iz svog "rolls roycea". Metak je prošao pored njene glave.

Iako je Louis uhapšen, nikada nije optužen, a domaćim i stranim novinarima koji su čuli hitac rečeno je da je u blizini pao znak. Novozelandska sigurnosna obavještajna služba (NZSIS) objavila je informacije koje su do sada bile povjerljive poslije pisanja novozelandskih medija o atentatu u januaru.

- Louis je isprva stvarno namjeravao da izvrši atentat na kraljicu, ali nije imao dobru poziciju za pucanje, kao ni pušku dovoljnog dometa - navodi se u kasnijem dokumentu obavještajne službe kojim se potvrđuje pokušaj atentata.

Bivši policijski načelnik Tom Louis, koji se bavio ovim slučajem, rekao je da se politika umiješala zbog straha da u zemlji više neće da bude kraljevskih turneja zbog sigurnosnih propusta.