navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Božić i Nova godina

Kraljica Elizabeta za praznike kupi 520 poklona, "sitnica" koliko novca potroši za njih

Kraljica voli od porodice da dobije šaljive poklone, poput kape za tuširanje koju joj je poklonio princ Harry

Objavljeno: 15.12.2019. u 16:03
get url
text
Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta

Kraljica Elizabeta za Božić i Novu godinu kupi čak 520, naravno ne ona, nego oni koje zaduži za taj dio posla i na njih potroši 30.000 funti ( više od 60.000 KM). Poklone uručuje članovima kraljevske obitelji i osoblju. Kraljica koja ima 93. godine također šalje 750 božićnih čestitki na kojima se obično nalazi i porodična fotografija. Čestitke šalje rođacima, prijateljima, članovima kraljevskog domaćinstva..., piše Daily Mail.

Osoblje koje opslužuju kraljevsku porodicu poklone od kraljice dobija obično dvije sedmice prije 25. decembra u jednoj od prostorija Buckinghamske palate. U redu jedan po jedan oni prilaze da prime poklone od kraljice i dok svakom od njih ona kaže nekoliko riječi, oni joj uljudno zahvaljuju, uz obavezni božićni pozdrav:"Sretan Božić".

Pokloni su obično u vidu žetona za knjige ili malog komada porcelana iz palate, uz božićni puding. Ako neko od osoblja zbog posla ne može da prisustvuje ovoj ceremoniji uručivanja poklona, oni im se šalju uz vizitkartu kraljice i princa Filipa.

Kada je riječ o užoj obitelji kraljice Elizabete, ona od njih voli da prima šaljive poklone, poput onog koji joj je jednom prilikom poklonio princ Harrya. Bila je to kapa za tuširanje sa natpisom "Ain't life bitch" (Zar život nije kučka).