Kraljevski institut arhitekata donio odluku: Ovo je najbolja kuća u Velikoj Britaniji

objavljeno: 25.12.2017. u 21:14

Prema izboru Kraljevskog instituta britanskih arhitekata – RIBA, neobična kuća čiji je dizajn inspirisan lokalnim tradicionalnim sušarama, proglašena je za najbolju u Velikoj Britaniji.


Titula "Kuća godine" dodjeljuje se za najbolju kuću ili nadogradnju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovogodišnji pobjednik je "Caring Wood house" koja djeluje poput niza objekata smještenih na padini brda, prekrivenih unikatnim krovovima sa neuobičajenim kosinama.

Za njen dizajn zaslužne su arhitektonske kompanije "Macdonald Wright Architects" i "Rural Office for Architecture".

Kuća se nalazi u Kentu i predstavlja dom velikoj porodici koju čine tri generacije.

Podijeljena je na četiri povezane cjeline - jedan dio namijenjen je vlasniku, a ostali njegovim kćerkama i njihovim porodicama.

Kosi krovovi kuće prekriveni su glinenim crijepom u boji terakote, dok je fasada načinjena od kamena iz obližnjeg kamenoloma.

Izgled i odabir materijala inspirisani su objektima karakterističnim za tu oblast, koji se koriste za sušenje hmelja namijenjenog pivarama.

Projekti koji su ušli u konkurenciju za nagradu "Kuća godine" predstavljeni su u četiri epizode popularne televizijske emisije "Grand Designs", tokom koje je i otkriven pobjednički projekat.