Krali identitet bh. građana: Optužnica protiv pomagača "Zemunskog klana"

objavljeno: 08.03.2018. u 11:22

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Igora Milanovića (31) iz Lazarevca u susjednoj Srbiji i Bore Gligića (49) iz Tuzle koji se terete da su u okviru kriminalne grupe vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea, izradu nezakonitih ličnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba.

Optuženi su na taj način pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. Zemunskog klana omogućili lažne identitete u oko 50 slučajeva.

Oni su navedena krivična djela počinili u razdoblju od 2013. do 2016. godine, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, činjenjem niza organiziranih protuzakonitih radnji, uglavnom osobama iz kriminalnog miljea, nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata CIPS, sa podacima stvarnih osoba, a fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet.

To su radili tako što su sa drugim članovima organizirane kriminalne grupe, pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini, te koji nisu podnosili zahtjeve za osobne dokumente BiH te bi zloupotrijebili njihov identitet.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja ličnih dokumenata, a cijena jednog je bila 10.000 eura. Tako su se osobe iz kriminalnog miljea, mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane potjernice.

Kriminalna organizacija koja je krala identitete bh. građanima kako bi ih prodavali kriminalcima razotkivena je u policijskoj akciji Papirus koja je provedena u oktobru 2016. godine.

U martu prošle godine podignuta je optužnica protiv 11 osoba uhapšenih u ovoj akciji: Bojana Đokića (34), Save Manojlovića (50), Izeta Redžovića (47), Bojana Malezovića (37), Saliha Bote (41), Nedžada Šiljevića (44), Senada Saltage (58), Admira Malića (27), Ramiza Salčina (44), Nedžada Bajrovića (42) i Mithada Veje (35).