open-navfaktor-logo
search
Inačica Odiseja
Krajišnik Tale Oraščanin, junak opjevan u najdužem evropskom epu
Krajina je specifična pogranična teritorija duž granice nekadašnjeg Bosanskog pašaluka čije formiranje počinje sredinom 15. vijeka i nadograđuje tokom perioda tursko-austrijskog rata i poraza Osmanlija pod Bečom.
29.10.2022. u 12:56
get url
text
Krajina

Specifičnost Krajine je u tome što njen geografski položaj i okolnosti u kojima je nastajala, oblikuju poseban ratnički mentalitet koji se najbolje vidi kroz narodno stvaralaštvo i epiku koja se počela razvijati u sudbonosnom razdoblju koje je obilježeno borbom za opstanak.

Ženidba Smailagić Mehe

U takvim narodnim opjevima rodili su se mnogi heroji, nekada uz pretjerane i nestvarne opise ličnosti i osobina identične onim u bajkama. Među brojnim herojima Krajine u narodnoj epici uklesano je ime hrabrog junaka Tale iz mjesta Orašac, smještenog u Ljutočkoj dolini nadomak Bihaća.

Najznačajniji ep u bošnjačkoj kulturnoj baštini je "Ženidba Smailagić Mehe" koji je ujedno i najduži evropski ep, duži i od Ilijade i Odiseje. Sačinio ga je Bošnjak Avdo Međedović iz sela udaljenog šest sati hoda od Bijelog polja u Sandžaku.

Upravo ovaj ep, čiji je autor Međedović, spominje neznanog junaka Talu Oraščanina iz Krajine. Radnja epa, između ostalog, govori o tome da Smailaga beglerbeg Undžurovine (Mađarska op.a.) okuplja bosansku vojsku za odlazak u rat. Pod Kozarom se okupljaju bosanski prvaci i junaci, begovi, age, janjičari, carske paše i subaše, a izgledalo je kako se okupila sva Bosna.

- No, Mustajbeg Lički, mudra sijeda glava, bošnjačka inačica Odiseja, objavljuje kako ne mogu krenuti u rat jer nema nama najboljega druga od Orašca Ličanina Tala. Okupljeni se bune jer oni su elita Bosne, begovi i carske paše, tko u Bosni može biti bolji od njih? Mustajbeg Lički ustraje u svom naumu i šalje glasnika koji dovodi Tala i Oraščane. Bosanska vojska tako kompletirana odlazi pred Budim - pojašnjava sociolog i politolog iz Zagreba dr. Tarik Kulenović, inače porijeklom iz Kulen Vakufa.

Kada otprema glasnika Talu, Mustajbeg Lički mu daje dukate, carske madžarije, da ih dadne Talu.

"Svi za njega čuli, niko ga ne poznaje"

- Bez toga Tale neće ni ustati, a kamoli doći. To govori o Talovoj neimaštini, ali i o svijesti o vlastitoj vrijednosti. Takvi su tabijati Talu, kaže ep o njemu. Bezi kad negodoju zbog Talovog izgleda dobijaju objašnjenje da bi on taki i pred sultana. Čakšire od jarca, jandžik od magarca, sablja skoro ispala iz korica, pištolji iz futrola, prsti provirili iz čizama, koljena iz čakšira. No, takav je Tale. U ratovima uz i niz Česarsku uvijek prvi. Gdje su najviše zidine i najdublji hendeci, Tale i Oraščani prolaze gdje se drugi ni ne usude. Za njega su svi čuli, niko ga ne poznaje - kaže Kulenović

Tale pokazuje da nije samo mahniti ratnik kojem je sva pamet u vitlanju sabljom. Susret s njim u epu je susret sa siromašnim čovjekom koji živi u štali jer ga je žena istjerala iz kuće s optužbom da nije u stanju priskrbiti hranu djeci. Njegova sestra, mahnita Aziza, duševno je poremećena i noću gola hoda po ulicama. Tale je svjestan da mahnitu bez novaca nitko neće, a ratova više nema, pa tako ni mogućnosti zarade na maču, da donese novaca za djecu i da ga žena primi natrag u kuću - navodi Kulenović.

Za razliku od drugih epskih heroja, on je niska roda, sa stvarnim porodičnim i drušvenim problemima. Heroj koji živi u štali. Tale je, kako je dodao kulenović, nesumnjivo najoriginalniji lik indoeuropske epike. On nije nikakvo božanstvo niti kralj niti plemić. Obični je čovjek, niska roda, nepoznatog porijekla. Ipak njegova slava kao ratnika nadaleko prelazi granice Bosne.

- Neobičan je taj heroj. Budalina nije onaj tko je glup, budala. Budalina je onaj koji se pravi blesav, voli izvoditi budalaštine. Samo se pametan čovjek može praviti glup. Iz osobnih iskustava mogu reći takvi su Ljutočani. Ne možeš uloviti ni za glavu ni za rep. No, kada treba, uvijek su tu, uvijek prvi. I to se proteže generacijama - s ponosom govori Kulenović o svojim Ljutočanima.

Najbolja jedinica Armije RBiH

Mali prostor prepun heroja. Uz epske junake tu su i najslavnija regimenta Austrougarske vojske, legendarna BH2 infanterie regiment, dva Titina generala i posljednja u nizu Bataljon Ljutoč 501. bihaćke brigade, uz 505. bužimsku i 7. muslimansku brigadu, moguće najbolja jedinica Armije BiH.

- Zašto nas to ne čudi? Je li stvar u vodi, zraku, sastavu tla - pita Kulenović.

Oraščanin Tale nije junak samo u Međedovićevom epu, on je jedan od glavnih aktera brojnih bošnjačkih narodnih pjesama. Uz Đerzelez Aliju, Muju Hrnjicu i Kulin kapetana, Oraščanin Tale, znan kao Tale Ličanin i Budalina Tale, vjerovatno je najopjevaniji bošnjački epski heroj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.