open-navfaktor-logo
search
Pomoć nakon zemljotresa
Krajiški ljekari dobrovoljno formirali tim, spremni za odlazak u Tursku
Tim ljekara i medicinskih tehničara iz Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, organizovan je i spreman za odlazak u Tursku kako bi se pridružili humanoj misiji spašavanja života povrijeđenima u razornim potresima koji su se u ponedjeljak ujutro dogodili u Turskoj.
08.02.2023. u 19:58
get url
text

Krajiški medicinski tim koji je pripravan odgovoriti pozivu za polazak u Tursku čine: doc. dr. Hajrudin Halilović, prim. dr. Samir Muminović, prim. Edis Tatlić, dr. Alen Dervišević i dr. Zilha Hasanović, te tim instrumentarki i anestetičara, piše RTVUSK.

Vođa krajiškog medicinskog tima koji se stavio na raspolaganje za odlazak u Tursku, Hajrudin Halilović, informisao je službeno o ovom premijera Unsko-sanskog kantona Mustafu Ružnića kako bi se u daljim kontaktima i koordinaciji sa višim nivoima vlasti i ambasadom Turske u BiH mogao planirati polazak bh medicinskih timova u stradala područja.

– Federalno ministarstvo zdravstva je apelovalo da se formiraju timovi po kantonima i kliničkim centrima, radi organizacije odlaska medicinskih timova u područja pogođena zemljotresima Turskoj u skladu s potrebama i u koordinaciji sa Ambasadom Republike Turske u BiH. Mi smo odmah, na dobrovoljnoj osnovi, formirali medicinski tim koji je spreman krenuti u misiju pomoći - kazao je Halilović.

Ružnić je kazao da će proces organizacije i upućivanja timova koordinirati Federalno ministarstvo zdravstva u skladu sa zahtjevima Ambasade Turske da bi se efikasno reagovalo u raspoređivanju medicinskih i spasilačkih timova u stradalim područjima, a Vlada USK ponudila je pomoć u svim raspoloživim kapacitetima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.