open-navfaktor-logo
search
O vremenu
Krajinović: U narednom periodu ćemo imati više sunca, ali bez kišobrana nigdje
Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Faktor je govorio o predstojećim vremenskim prilikama. Kazao je kako je ovogodišnji april poprilično hladan, ali da su ektremnije situacije zabilježene ranijih godina.
23.04.2021. u 08:28
get url
text

Govoreći o snijegu, ukazuje da su na sarajevskoj Bjelašnici idealni uvjeti za skijanje jer je trenutna visina snijega 162 centimetra.

- Danas nas očekuju nove sniježne padavine, ali samo na najvišim vrhovima planina u centralnoj i istočnoj Bosni. U gradovima će biti hladno uz kišu. U Bosni za vikend očekujemo nekih 20, a u Hercegovini do 23 stepena. Uz sunčano vrijeme i takve temperature vikend je idealan za provesti na otvorenom. Kada je riječ o dugoročnijim vremenskim prognozama, nakon vikenda se nastavlja taj nestabilni period. Očekujemo padavine u vidu pljuskova, ali ćemo imati više sunca nego u proteklom periodu govori nam Krajinović.

Dodaje kako dužeg stabilnijeg perioda nema ni početkom maja.

- Padavina će biti manje nego u aprilu, ali da možemo najaviti pet stabilnih dana bez padavina, teško. Očekujemo više sunca i temperature prikladne godišnjem dobu i one će biti u granicama očekivanih za ovaj period godine, ali puno ugodnije u odnosu na april. Recimo, 8. aprila smo imali registrovane i rekorde kod minimalnih temperatura. U Drvaru je zabilježeno minus devet stepeni, dok je u tom gradu 10. aprila 2012. godine bilo minus 7,8 stepeni. Mi smo navikli na hladne periode i tokom aprila, ali svakako nam puno više fali ta sunčeva energija, koje smo imali manje nego obično. Međutim ni to nije ekstremno, jer smo 2002., 2004. i 2012. imali još manje sunca - priča Krajinović i dodaje:

- Dobra vijest je da ćemo u narednom periodu imati mnogo više sunca nego u proteklom periodu, ali bez kišobrana nigdje, barem onog malog koji vam može stati u ruksak ili torbu. Ni snijeg nije isključen u ovom periodu. Kada smo već kod snijega jutros smo izmjerili na Bjelašnici 162 centimetra, što je fenomenalna vijest za sve skijaše. Međutim, 2006. godine izmjerili smo 298 centimetara, tako da sve ovo što ove godine imamo, imali smo puno esktremnije uvjete u prošlosti. Ali, malo smo osjetljiviji zbog korone i moramo tražiti krivca, a onda najlakše ih je naći u meteorolozima i vremenskoj prognozi. Mi smo dežurni krivci za sve - ispričao je kroz smijeh Krajinović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.