No stanje s padavinama se, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, polako smiruje.

Od jučer je prestala kiša i na područjima pogođenim poplavama, a prema prognozama Bakira Krajinovića, meteorologa, kiše neće biti ni danas ni sutra.

- Međutim, niske vrijednosti temperatura koje se najavljuju u narednim danima, neće se pozitivno odraziti, naročito u poplavljenim područjima, a razlog je ogromna količina vlage u tlu koja će se pretvoriti u poledicu i led, što će izazvati teškoće u odvijanju saobraćaja - navodi Krajinović.

Visina snijega u BiH trenutno se kreće se između pet i 10 centimetara. U Bihaću, Bugojnu i Gradačcu palo je dva, na Ivan-sedlu četiri, a u Livnu tri centimetra snijega.

- Na planinama je više sniježnog pokrivača, ali daleko od toga da je dovoljno za period godine u kojoj se nalazimo. Međutim, to nas ne iznenađuje jer su nam raniji prognostički modeli pokazali da možemo očekivati nešto topliju i sušniju zimu uz manje količine snijega nego što je to uobičajeno za naše klimatske uvjete - dodaje Krajinović.

Što se tiče temperatura, one će već od sutra, 13. decembra, drastično pasti, a hladno će biti naročito tokom jutra.

- Sutra očekujemo najniže vrijednosti temperatura, od minus šest do nula stepeni Celzijusa u Bosni. Čak ni dnevna temperatura neće prelaziti pet stepeni. U Hercegovini će za nekoliko stepeni biti toplije. Od srijede ponovo stižu padavine, ali neće biti intenzivne i obilne osim na jugu i jugozapadu gdje može biti nešto više kiše. Sa padavinama očekuje se i blagi porast temperatura - ističe Krajinović.

Na pitanje možemo li za novogodišnje praznike očekivati snijeg, Krajinović odgovara kako je decembar vrlo nepouzdan za dugoročnije prognoze te da se može očekivati svašta.

- Srednjoročne prognoze ne idu još do kraja mjeseca. Ono što trenutno imamo je prognoza do 26. decembra, koja govori da ćemo nakon padavina od srijede i tokom predstojećeg vikenda, imati nešto duži stabilniji period. Ono što sad možemo reći jeste da se ove zime očekuje manje snijega nego što je to uobičajeno za naše klimatske uvjete - kazao je Krajinović.