open-navfaktor-logo
search
Promjenljivi mart
Krajinović otkrio koje će jutro biti najhladnije, kakvo vrijeme slijedi, zašto nam je od jučer jako hladno
Nakon ugodnog proteklog vikenda od jučer su temperature naglo pale pa je poprilično hladno.
28.03.2023. u 21:30
get url
text

Polje niskog zračnog pritiska, koje je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu, donijelo je hladniju zračnu masu koja pristiže sa sjeverozapada i nešto pojačan vjetar, kaže Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

- U takvim okolnostima imamo vrlo malo padavina, ali vrijednosti temperatura zraka dosta su niske. Što se tiče osjećaja da nam je od jučer izuzetno hladno, tome pridonosi vjetar koji puše između 15 i 20 kilometara na sat. Kada tome dodamo izmjerenu temperaturu od pet stepeni Celzijusa u Sarajevu, onda je osjet te temperature dosta niži. No ovakvo vrijeme u BiH u martu nije nikakva novost. Ako pogledamo da se u martu mjesecu apsolutni rekord minimalnih temperatura po stanicama kreće oko minus 20 stepeni Celzijusa, onda su nam temperature kojima ovih dana svjedočimo idealne. Naravno, mart može donijeti i visoke temperature, pa se maksimalne kreću između 25 i 29 stepeni Celzijusa. No ovakvo vrijeme, odnosno oscilacije za ovo doba godine sasvim je uobičajno - kaže Krajinović.

Dodaje da će mart 2023. godine ipak ostati zapisan kao dosta topliji od prosjeka.

- Osjećaj hladnoće ovih dana je izraženiji zato što smo prethodnih desetak dana imali natprosječno visoke temperature i obilje sunca, pa je vrijeme više ličilo ranom ljetu, nego proljeću.

Meteorolog kaže kako će vrijeme do kraja sedmice, u pogledu padavina, biti stabilno.

- Bit će dosta oblaka, ali malo padavina. Ono što bih naglasio jeste da već sutra vjetar mijenja pravac sa sjevera na južni i jugozapadni. No sutra ujutro imat ćemo najhladnije jutro u ovoj sedmici, od minus četiri do jedan stepen Celzijusa. U određenim dijelovima zemlje može se javiti i mraz, što može uzrokovati probleme poljoprivrednicima, s obzirom da se priroda probudila, sve je probeharalo, izlistalo, procvjetalo. Rekao bih da može biti štete na ranocvjetajućim biljkama. Nadam se da će to biti samo na određenim mikrolokacijama. Naravno, kako dan bude odmicao bit će sve toplije i temperature će u narednim danima rasti. Međutim, od petka slijedi novo naoblačenje, kiša, a predstojeći vikend poprilično ružan, sa dosta oblaka, padavina, ali sa višim temperaturama - objasnio je Krajinović i dodao da će i narednu sedmicu obilježiti promjenljivo vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.