open-navfaktor-logo
search
Gaza
Kraj zatišja: Tokom protesta izraelska vojska ranila 46 Palestinaca
Ranije u toku dana izraelska vojska saopćila je da je gađala nekoliko lokacija u pojasu Gaze, kao odgovor na raketni napad
14.06.2019. u 21:36
get url
text

Na hiljade Palestinaca protestiralo je u petak duž nestabilne granice Gaze i Izraela, nakon noći izraelskih zračnih napada u znak odmazde za raketu koja je pogodila zgradu u južnom Izraelu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je izraelskom vatrom ranjeno 46 palestinskih demonstranata.

Eskalacija do koje je došlo nakon što je Izrael ove sedmice ribarima zatvorio morske vode Gaze, kao odgovor na lansiranje zapaljivih balona, prekida zatišje koje je trajalo mjesec dana, prenosi AP.

Vođe Hamasa u Gazi pokrenule su proteste prije više od godinu dana, zahtijevajući da se okonča blokada Izraela i Egipta, nametnuta kada je ta grupa silom zauzela teritoriju 2007. godine.

Ranije u toku dana izraelska vojska saopćila je da je gađala nekoliko lokacija u pojasu Gaze, kao odgovor na raketni napad.

Prema tvrdnjama izraelske vojske, izraelski ratni avioni napali su "infrastrukturu terora" u Gazi, uključujući vojne i mornaričke ciljeve koji pripadaju Hamasu.

Nije bilo hitne raketne vatre iz Gaze, niti izvještaja o ranjenicima ili mrtvima s obje strane.

Vojska je saopćila da je raketa ispaljena kasno u četvrtak pogodila vjersku školu na izraelskoj granici Sderota.

Prekid vatre između Izraela i Hamasa postignut u maju zaustavio je najgori val nasilja od rata 2014. godine, prenosi Al Jazeera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.