open-navfaktor-logo
search
Vojnici evakuirani
Kraj najkrvavije bitke u Ukrajini, Rusi zauzeli Azovstal
Ukrajinska vojska objavila je da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.
17.05.2022. u 08:29
get url
text

Evakuacija je vjerojatno označila kraj najduže i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina.

Ukrajina je potvrdila da su stotine njenih boraca koji su zarobljeni više od dva mjeseca u čeličani Azovstal u Mariupolju evakuirani. 

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla je da su 53 teško ranjena vojnika prevezena u grad Novoazovsk, pod kontrolom Rusije, te da je još 211 evakuirano humanitarnim koridorom u Olenivku -  također pod kontrolom Rusije, javlja BBC.

Rusija je ranije saopćila da je postignut dogovor o evakuaciji povrijeđenih vojnika.

Desetak autobusa s ukrajinskim borcima koji su boravili ispod opkoljene tvornice viđeno je u ponedjeljak navečer kako napušta ogromno industrijsko mjesto u južnom lučkom gradu.

Ruski državni mediji također su objavili snimke, kako kažu, povrijeđenih ukrajinskih vojnika koji su evakuirani iz Azovstala.

U svom videoobraćanju iza ponoći po lokalnom vremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u operaciju evakuacije uključeni ukrajinski vojni, obavještajni i pregovarački timovi, kao i Crveni križ i UN.

- Ukrajini su potrebni živi heroji - rekao je.

Međutim, upozorio je da ukrajinski vojnici možda neće biti odmah oslobođeni i upozorio da će pregovori o njihovom oslobađanju zahtijevati "kompleksan pristup i vrijeme".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.