open-navfaktor-logo
search
Slučaj Aluminij
Kraj mostarskog giganta: Radnici će dobiti otkaze za Božić i Novu godinu
Kako je poručeno nakon sjednice, na zahtjev Uprave stavljena je van snage sistematizacija, te je donesena odluka da se isplate otpremnine svim uposlenicima koji će biti proglašeni tehnološkim viškom
16.12.2019. u 15:43
get url
text

Nakon što je Nadzorni odbor Aluminija na danas održanoj sjednici stavio van snage sistematizaciju, većina preostalih radnika, njih oko 350, posrnulog mostarskog giganta, dobit će otkaz do kraja godine.

Kako je poručeno nakon sjednice, na zahtjev Uprave stavljena je van snage sistematizacija, te je donesena odluka da se isplate otpremnine svim uposlenicima koji će biti proglašeni tehnološkim viškom.

Razmotrena je i ponuda izraelsko-kineskog konzorcija Abraham grupe u vezi s najmom Aluminija, odnosno pogonom Aluminija, koja nije prihvaćena, tačnije, Nadzorni odbor proglasio se nenadležnim.

Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija, kazao je kako je zaključeno u vezi s ovom ponudom da se podržava biznis model u vezi s oživljavanjem i nastavkom proizvodnje novih investicija i zapošljavanja radnika.

{$galerijaFotografija}

- Zatražili smo doradu i izmjenu ponude u dijelu pravnog modela ponude, a to se odnosi, između ostalog, na rokove najma koji je tražen u ponudi, kao i visinu najma zakupnine te pravnog odnosa sa sadašnjim Aluminijem u vezi s najmom - kazao je Klepić.

Dodao je i kako je zatraženo da se iz ponude izdvoje zahtjevi koji se odnose na razne nivoe vlasti, a ima ih puno, čije rješavanje nije u nadležnosti Uprave niti Nadzornog odbora.

- Također, zaključili smo da podržavamo dijelove zahtjeva i apeliramo na sve nivoe vlasti na koje se odnose ovi zahtjevi, da se shodno propisima i nadležnostima stave u funkciju očuvanja radnih mjesta i pokretanja proizvodnje Aluminija, te kroz poticaj za zapošljavanje oslobađanje i umanjenje carina, mrežarina i ono što je traženo da svi iz svoje nadležnosti pomognu da bi se proces proizvodnje pokrenuo i da bi se sačuvala radna mjesta. Zatraženo je također da se fokus u ponudi stavi na aktiviranje ljevaonice radi hitnosti stavljanja u funkciju i očuvanja opreme - istaknuo je Klepić.

Zadužili su Upravu da što prije zatraži od Abraham grupe nastavak razgovora u cilju korekcije ponude.

- Dobit ćemo otkaze na Božić. Do 31. decembra velika većina radnika otići će kući - potvrdio je predsjednik sindikata radnika Emil Ćorić.

Što se tiče ponude Abraham grupe, za radnike je bila prihvatljiva zato što je u prvom koraku garantovano zapošljavanje između 170 i 190 radnika u pokretanju ljevaonice.

Također, u nekim drugim rokovima, kada se uvjeti uspostave, još nekih stotinjak radnika u anodama i isto toliko u elektrolizi i ostalim pogonima.

- U toj ponudi oni su iznijeli i način na koji bi došli do takve tvornice, iz razloga što bi modernizirali i finalizirali proizvode koji bi izlazili iz ljevaonice i tako bi višestruko dobili dobit koju mi nismo mogli ostvarivati. Oni su se u toj ponudi referirali na više stvari, a jedna od njih je bila i pomoć Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara za neke projekte u kojima bi im osigurali održivi opstanak tvornice. Oni su planirali uložiti ukupno oko 550 miliona eura za izgradnju vjetroparka i solane elektrane pomoću kojih bi oni u nekom doglednom vremenu za pet do desetak godina, izgradili taj vjetropark i solarnu elektranu i time napajali tvornicu - pojasnio je Ćorić sadržaj ponude.

Od novca za najam bi se nadalje plaćali dugovi koji trenutno postoje u Aluminiju d.d. Mostar, a sada iznose oko 400 miliona KM.

Za početak uložili bi oko pet miliona maraka, to bi bila jedna peć u ljevaonici i 15 miliona eura za nabavku sirovine koju bi pretapali.  No, radnici u svemu vide samo radna mjesta i žele da tvornica počne s radom.

- Mi želimo raditi, ali izgleda da će nas vrijeme uništiti jer vrijeme teče i mi ne možemo garantovati da će se tvornica moći pokrenuti, ako i kad dođe do te ponude - naglasio je Ćorić.

Smatra da se Vlada Federacije BiH trebala više potruditi da iskoristi sve svoje mogućnosti i da se da što bolja ponuda onima koji žele uložiti novac.

- U bilo kojoj državi u svijetu za ulaganje od 100 ili 200 miliona eura čitava se država digne, a mi imamo ponudu od 500 miliona eura, a ne možemo se ni dogovoriti ko treba tu ponudu pogledati, ko treba dignuti ruku za nju i ko treba odlučiti - poručuje Ćorić.

Tvrdi kako je konačna odluka na Vladi Federacije BiH.

Aluminij16.12. 2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.