open-navfaktor-logo
search
Kantonalni štab CZ
Kraj divljanju u supermarketima: U TK ograničene jednokratne kupovine brašna i ulja
S ciljem sprečavanja nestašica osnovnih životnih namirnica, trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima na području Tuzlanskog kantona, naređeno je da ograniče jednokratnu kupovinu na maksimalno 25 kilograma brašna i pet litara ulja po jednom kupcu, odlučio je Kantonalni štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona.
20.03.2020. u 16:24
get url
text

S ciljem što kvalitetnije prevencije, te stvaranja preduvjeta za što kvalitetniji eventualni odgovor na pojavu osoba inficiranih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu Kantonalni štab civilne zaštite svakodnevno zasjeda i donosi odluke.

Na jučerašnjem zasjedanju donesena je odluka kojom je odobreno 900.000,00 KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme radi poduzimanja mjera i aktivnosti s ciljem zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica utjecaja globalne pandemije koronavirusa (COVID-19). Komisija za specificiranje potreba za medicinskom opremom, dezinfekcionim sredstvima i zaštitnom opremom je utvrdila prioritete u pogledu potreba zdravstvenih ustanova sa područja Tuzlanskog kantona te dostavljene podatke iz specifikacije uskladila sa raspoloživim sredstvima posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.

Također, odobreno je da Kantonalna direkcija robnih rezervi, iz Kantonalnog centra za prihvat, uskladištenje i distribuciju roba, za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izda određene količine dezinfekcijskih sredstava neophodnih za rad i djelovanje zdravstvenih radnika i službenika policije.

U pogledu naredbi, Kantonalni štab civilne zaštite je naredio trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima na području Tuzlanskog kantona, da svoj rad organiziraju po do sada prijavljenom radnom vremenu, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Crvenom križu Tuzlanskog kantona je naređeno da, u skladu sa svojim mogućnostima, te uz saradnju sa Kantonalnim štabom civilne zaštite, poduzme sve aktivnosti kako bi se odgovorilo na postavljene zahtjeve zaštite i spašavanja od opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Tuzlanskog kantona.

Komandant Štaba Mustafa Šakić danas je rekao da Tuzlanski kanton trenutno raspolaže sa 52 respiratora, te da je u planu nabavka dodatnih 13 uređaja za mehaničku ventilaciju.

- Stanje i sa dezinficijensima je za sada zadovoljavajuće, mada svakodnevno radimo na nabavci dodatnih dezinfekcijskih sredstava, kao i zaštitnih maski, odijela, naočala i druge zaštitne opreme - kazao je Šakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.