open-navfaktor-logo
search
Protesti u najavi
Kraj 500-godišnje tradicije: Mexico City zabranio borbe s bikovima
Borbe s bikovima zabranjene su u Mexico Cityju! Najveća arena okrutnosti na svijetu je zatvorena - objavilo je Udruženje Pobjede slaveći odluku suda koji je zabranio borbe bikova u Mexico Cityju.
24.06.2022. u 10:25
get url
text

Poznati stadion La Plaza Mexico pozvao je navijače da protestuju protiv presude te da objave svoje fotografije s ispisanom riječju sloboda na rukama. Također, najavili su da će uložiti žalbu na presudu, prenosi The Associated Press.

- Odgodit ćemo zakazane borbe s bikovima i nastaviti s pravnom odbranom meksičkih običaja i tradicije u mjeri u kojoj to zakon dopušta - stoji u saopćenju La Plaze Mexico.

No sud je već odbio jednu žalbu na tu presudu. Privremena zabrana održavanja borbi s bikovima donesena je u maju na temelju tužbi da se borbama s bikovima krše prava stanovnika na život u zdravom okruženju bez nasilja.

Borbe su bile zakazane za juli i septembar, a ova odluka mogla bi označiti kraj gotovo 500-godišnje tradicije borbi s bikovima u Meksiku.

Prema historičarima, španjolski osvajač Hernan Cortes gledao je prve borbe s bikovima 1520-ih. Od 2013. četiri savezne države Meksika zabranile su borbe s bikovima, a ankete pokazuju značajnu podršku građana toj odluci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.