open-navfaktor-logo
search
Pomoć u obrazovanju
Kozlić: Pet miliona KM za studente ZDK
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona osiguralo je u ovogodišnjem budžetu milion KM za stipendiranje studenata.
31.01.2020. u 16:35
get url
text

Na sjednici Vlade ZDK usvojen je program utroška sredstava, a očekuje se raspisivanje javnog poziva za dodjelu stipendija.

Resorni ministar Spahija Kozlić kaže da, osim tog ministarstva koje je za stipendiranje predvidjelo milion maraka, značajna sredstva za stipendije izdvaja i Ministarstvo za boračka pitanja.

- Prošle godine to je bio iznos od 2,44 miliona, a ako tome dodamo i izdvajanje za studentske domove i ishranu studenata od oko 1,7 miliona KM, podrška ZDK-a studentskoj populaciji prelazi pet miliona KM - kazao je Kozlić.

Stipendije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u iznosu od 600 KM prošle godine je dobilo 1.590 studenata prvog i drugog ciklusa studija, dok je stipendije Ministarstva za boračka pitanja, u iznosu od 800 do 1.200 KM, dobilo 2.230 studenata.

- Naš cilj je da, kao i prethodne godine, stipendije dobiju svi studenti koji podnesu formalno ispravne aplikacije. Takvom politikom želimo dati priliku svakom studentu da se obrazuje i gradi svoju budućnost u BiH - kazao je premijer Mirza Ganić, saopćila je Press služba ZDK.

Vlada ZDK usvojila je i programe utroška transfera za sport, kulturne manifestacije i izdavačku djelatnost, zaštitu kulturno-historijskih spomenika te omladinske projektne aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.