Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić predao je 6. novembra 2018. godine akreditive predsjedniku Republike Austrije Alexanderu Van der Bellenu.

Ambasador Kozarić je predsjedniku Van der Bellenu prenio pozdrave Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da su odnosi dvije države tradicionalno dobri na svim poljima te se zahvalio na podršci koju je Austrija pružala i pruža BiH, kako u prihvatu izbjeglica koji su sada integrirani u austrijsko društvo, tako i na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Austrije Van der Bellen napomenuo je da će Austrija nastaviti podržavati BiH u ispunjavanju uslova na evropskom putu te da je integrisanje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od prioriteta austrijske vanjske politike.

Predsjednik Van der Bellen je upoznao ambasadora Kozarića da je u Bosni i Hercegovini boravio prije deset godina. Interesovao se za izborne rezultate i izrazio nadu da će se što prije iprimijeniti, s ciljem stabilizacije situacije u Bosni i Hercegovini.

Na kraju razgovora, predsjednik Van der Bellen je poželio uspjeh ambasadoru Kozariću u daljem unapređenju bilateralnih odnosa dvije države.