open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZDK
Kovačevića terete da je za više stotina hiljada maraka oštetio Općinu Vareš
Kovačević se tereti da je krivična djela počinio za vrijeme dok je bio načelnik Općine od 2012. do 2014. 
14.11.2019. u 16:15
get url
text

Avdija Kovačević, bivši načelnik Općine Vareš, koji je jutros uhapšen u akciji Federalne uprave policije trenutno je na kriminalističkoj obradi u FUP-u, nakon čega će biti predat u nadležnost Tužilaštva zeničko-dobojskog kantona, pod čijim nadzorom je i izvedena akcija hapšenja.

Kovačeviću se , kako je potvrđeno iz Tužilaštva na teret stavljaju krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te krivično djelo posluga koja je, navodno, počinio u svojstvu načelnika Kaknja u periodu od 2012. do 2014. godine.

- Osumnjičenom A.K. se stavlja na teret da je iskorištavajući svoj službeni položaj ili ovlaštenja (u pojedinim slučajevima) ili prekoračenjem granica svog službenog položaja ili ovlaštenja (u pojedinim slučajevima), sebi i drugim fizičkim i pravnim osobama pribavio korist u iznosu od više stotina hiljada konvertibilnih maraka i nanio štetu Općini Vareš u iznosu od više stotina hiljada konvertibilnih maraka, počinjenjem radnji koje su opisane u 18 tačaka naredbe o sprovođenju istrage - naveli su iz Tužilaštva ZDK, bez preciznijeg objašnjenja šta mu se konkretno stavlja na teret.

U odnosu na krivično djelo posluga u službi na teret mu se stavlja da je "navedeno djelo počinio na način da je sebi i uposlenicima općine Vareš davao pozajmice u novcu Općine Vareš, iako je bio svjestan da ove isplate nisu imale poslovnu svrhu vezanu za djelatnost Općine Vareš i da Općina Vareš nije registrovana da vrši ovakve financijske isplate i transakcije".

- Osumnjičeni će u zakonskom roku, a najkasnije u roku od 24 sata od momenta lišenja slobode, biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva ZDK koje će, u skladu sa odredbama ZKPFBiH, donijeti odluke o zadržavanju osumnjičenog, ispitivanju osumnjičenog i predlaganju mjera za obezbjeđenje prisustva osumnjičenog i uspješno vođenje krivičnog postupka prema nadležnom Kantonalnom sudu Zenica - saopćilo je Tužilaštvo ZDK.

Zenički advokat Almin Dautbegović, čija advokatska kancelarija zastupa uhapšenog Kovačevića, kazao je da je završeno ispitivanje u detašmanu FUP-a u Zenici, te će Kovačević biti sproveden u Tužilaštvo.

- Tek nakon ispitivanja u Tužilaštvu znat ćemo šta mu se konkretno stavlja na teret. Tužilaštvo će vjerovatno ponovo zatražiti pritvor, jer pritvor je postao sam sebi cilj. Ustavni sud je i u prethodnom slučaju kazao da je pritvor bio nezakonit. Ne vidim svrhu uopće da se sa ove vremenske distance traži pritvaranje, jer on nije više načelnik, nema pristup dokumentima...Vidjet ćemo šta će Tužilaštvo navesti - kazao je Dautbegović, te naglasio da će se svakako protiviti eventualnom prijedlogu pritvora, te tražiti izricanje mjera zabrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.