open-navfaktor-logo
search
Riječ struke
Kovačević: Previše radara na maloj dužini autoputa u Kantonu Sarajevo
Sedam novih radara početkom januara 2023. godine na autoputu u Kantonu Sarajevo slikat će vozače ako prekorače brzinu potvrdili su u Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine.
01.01.2023. u 08:58
get url
text
Radar

Iz MUP-a Kantona Sarajevo istakli su da se uređaji postavljaju u cilju stvaranja preduvjeta za povećanje sigurnosti u saobraćaju, a prekršitelji mogu očekivati kazne za prekoračenje brzine.

Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj kaže da je dobro sve što se radi na boljoj sigurnosti saobraćaja, ali nije dobro što se struka uglavnom ne konsultuje kada su u pitanju mjere u sigurnosti saobraćaja.

- Trebala se napraviti bar studija opravdanosti u ovaj projekat jer se ulažu velika sredstva i da to ima svoju svrhu. Ne smije se dozvoliti da to bude ubiranje "harača" ima potrebe da se radari postave i na mnogim drugim mjestima. Mislim da je sedam radara na maloj dužini previše zgusnuto, smatra Kovačević.

Naš sagovornik ističe da bi mnogo radara na maloj dužini puta moglo izazvati i suprotan efekat kod vozača.

- Bilo je slučajeva da su radari postavljeni na pogrešnom mjestu i uklonjeni su zauvjek, jer se o tome nije uradila studija koja će pokazati je li opravdano na nekom mjestu postaviti radar niti je za to bilo ko pitao stručne ljude. Nije mi jasno što se iznenada postavlja toliko radara i na takoj maloj dužini autoputa. U ovaj projekat su uloženi veliki novci i to mora imati svoju svrhu. Ima potrebe da se radari instaliraju na još nekim mjestima, a gdje bi se trebali postaviti o tome se ne konsultuje struka. Nije opravdana mjera samo u kažnjavanju vozača. Mora se voditi računa da učesnik u saobraćaju treba da bude i zadovoljan i zaštićen, ali istovremeno upozoren i da zna da na određenom mjestu treba da poštuje saobraćajnu signalizaciju. Prije toga treba opisati zašto je neko mjesto na saobraćanici opasno, provjeriti statističke podatke zbog čega se dešavaju saobraćajne nesreće. Ovo govorim jer bi trebalo napraviti studiju opravdanosti u dogovoru sa Autocestama i loklanom zajednicom, policijom, što u tom slučaju nije urađeno – kaže Kovačević.

Radari će slikati samo kolovozne trake na kojima su postavljeni i to u jednom pravcu, a to su lokacije:

- Podlugovi, portal kod isljučenja za Ilijaš, smjer Zenica-Sarajevo.
- Butile - isključenje za Sarajevo, smjer Sarajevo-Mostar.
- Tunel Oštrik, poluportal pred tunelom Oštrik, smjer Zenica-Sarajevo.
- Vlakovo, portal poslije uključenja na Vlakovu, smjer Sarajevo.
- Tunel Gaj, portal pred tunelom Gaj, smjer Sarajevo-Tarčin.
- Ulaz u tunel 25. novembar, smjer Tarčin-Sarajevo.
- Vukov Gaj, smjer Sarajevo-Zenica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.