open-navfaktor-logo
search
Putovanja
Kosti, droga i oružje: Gradovi koji leže na nevjerovatnim mrežama tunela
Znamo koje znamenitosti krase poznate i manje poznate gradove, ali da se u nekima od njih ispod površine nalaze pravi pravcati podzemni svjetovi, e to zaista nismo imali pojma!
21.02.2020. u 21:59
get url
text

Moskovski metro jedan je od najljepših zahvaljujući ornamentima, mozaicima, mramoru i detaljno ukrašenim kolonadama zbog čega se često naziva i Podzemnom palačom. Taj je željeznički "muzej“ burne ruske prošlosti raskošno osmišljen u čast Staljinu i partiji. Misterija ruske podzemne željeznice koja se nalazi 200 metara ispod Moskve nije u potpunosti razotkrivena, a krakovi linija navodno dopiru daleko izvan Moskve spajajući lokacije od nacionalne važnosti.

Pariz

Jedan od najstarijih i najpoznatijih sistema podzemnih mreža na svijetu nalazi se u francuskoj metropoli. Tuneli, pećine, kamenolomi, prostiru se na nekoliko stotina kilometara ispod Pariza. Veliki dio toga otkriven je ilegalnim spuštanjima i istraživanjem, pa su ti isti istraživači i ukrasili neke od tih tunela grafitima i drugim zanimljivim instalacijama. Ipak, kad dođete ovdje nećete biti "ilegalac", stoga preporučamo turističku turu podzemnim grobljem, čiji zidovi kriju ostatke više od 6 miliona pokojnika…

Tijuana

Ovi tuneli napravljeni ispod meksičkog grada nemaju turističku svrhu, već su nažalost nastali za potrebe dilanja droge. Prolazili su ispod granice sa SAD–om i vodili navodno sve do San Diega. Ovo tunele je osmislio zloglasni kralj droge, El Chapo, koji je nedavno nakon dugog skrivanja uspješno priveden pravdi.

Jedan od tunela u blizini Tijuane

Berlin

Kad šetate Berlinom čini vam se kako je svaki drugi bar i restoran nekad bio sjedište komunista ili tvornica. Međutim, prave tajne se nalaze ispod površine. Nacisti su izgradili sistem tunela koji povezuje bunkere, a čak je planirana i izgradnja podzemne autoceste!

Ho Chi Minh

Tuneli koji su na kraju poslužili kao najbolje oružje Vijetnamaca u ratu protiv Amerikanaca. Rađeni su punih 25 godina, a prepuni su tajnih zaklona i smrtonosnih klopki. Nekad su ovdje doslovno ginule hiljade, a danas su tuneli iznimno popularna turistička destinacija.

Tunel ispod Ho Chi Minha

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.