U pitanju je 36-godišnji Srbin M.B. za kojim se inače tragalo zbog sumnje da je umiješan u više krivičnih djela.

VEZANI TEKST - Nastavljeno paljenje automobila sa oznakama Republike Kosova

On je uhapšen danas oko 17 sati nakon, kako se navodi intenzivnog uviđaja.

Kako policija saopćava, M.B. se sumnjiči da je umiješan u slučaj napada vatrenim oružjem na jedinicu Kosovske policije, kada su dva policajca ranjena, ali se isto lice sumnjiči i za paljenje automobila u rejonu Zubinog Potoka koji su bili registrovani na RKS.

M.B. se tereti za učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, ubistvo u pokušaju, stvaranje opće opasnosti i napad na službeno lice prilikom vršenja njegove službene dužnosti.

U Leposaviću su noćas izgorjela još tri automobila, dva sa RKS tablicama i jedan sa beogradskim, koji se nalazio u blizini jednog od zapaljenih vozila. Za manje od sedam dana, izgorjelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri općine na sjeveru Kosova. Većina ih je registrovana na RKS tablice.

Prvo hapšenje osumnjičenog pripadnika Civilne zaštite, kako je to saopćio kosovski ministar unutrašnjih poslova za paljenje automobila u Zubinom Potoku ali i za druga krivična djela, uključujući i ranjavanje dva policajca, Srpska lista je protumačila kao "maltretiranje srpskog naroda" i namjeru da se izazove reakcija Srba pred susret Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u utorak u Briselu.

- U namjeri da pred nastavak pregovora u Briselu izazovu reakciju srpskog naroda na sjeveru Кosova kosovske institucije nastavljaju sa maltretiranjem srpskog naroda. U tom smislu danas su uhapsili Srbina iz Zubinog Potoka i bez ijednog dokaza optužili ga za teška krivična djela - poručili su. 

To što su se kosovski zvaničnici upravo pohvalili da su uhapsili Srbina M.B.  kojeg su istraživali zbog više djela, uz naglasak da će svi počinioci krivičnih djela na severu biti privedeni pravdi, i još ih opisali kao "Radoičićevi nasilnici", Srpska lista drugačije tumači.

VEZANI TEKST - Na sjeveru Kosova ponovo zapaljeni automobili kosovskih Srba

Oni naglašavaju da Кurtijev režim do sada nije riješio nijedan napad na Srbe, kojih je bilo na desetine.

- Kada treba progoniti Srbe bez dokaza, tu djeluje podhitno.

Upozoravaju na haos.

- Očigledno da je njegova namjera da izazove haos, a situacija na terenu govori da nije daleko od toga. Odskoro, Priština u nameri da obmane javnost, ide korak dalje, pa i u slučajevima kada su oštećeni Srbi, on kao osumnjičene neosnovano hapsi Srbe i pokušava da spinuje realnost na terenu skrivajući prave krivce za napad na Srbe i srpsku imovinu - poručili su iz Srpske liste. 

- Nakon što smo prikupili podatke o današnjoj otmici Srbina od strane Kurtijevih specijalaca želimo da naglasimo da srpski narod upozorava Prištinu da će u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda, izazvati reakciju svih Srba. To neće biti tek neko upozorenje već opći ustanak zbog represije koju trpe od kosovskih vlasti - navode iz Srpske liste.