Nakon specijalaca i lokalni Srbi su krenuli da se razilaze. Oni su uzvicima "Srbija, Srbija" ispratili specijalce. Time je završen proces uklanjanja blokada i povlačenja kosovskih specijalaca, dogovoren u Briselu.

Granični prijelazi na sjeveru Kosova Jarinje i Brnjak trebali bi biti pušteni za pomet vozila u ponedjeljak kada počinje dogovoreni režim naljepnica.

Ranije su nakon više od sat vremena pregovaranja lokalni Srbi su uklonili i zadnji sporni kamion na kome je transparent "Dobrodošli u Zajednicu srpskih općina", a koji se nalazio pored puta kod graničnog prijelaza Jarinje između Kosova i Srbije.

Prethodno su danas oko 12 sati uklonjeni kamioni koji su bili parkirani u jednoj traci puta. Međutim, policija je insistirala da se ukloni i posljednji kamion kako bi se i oni povukli s puta.

Sve vrijeme na mjestu događaja bili prisutni vojnici KFOR-a koji su zaduženi da osiguravaju mir i sigurnost, a područje su nadlijetali helikopteri.

Prema dogovoru Prištine i Beograda postignutom u četvrtak u Briselu, KFOR će na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak ostati oko dvije sedmice. Rok za povlačenje obje strane je danas do 16 sati.

Prema dogovoru postignutom uz posredovanje Evropske unije, u ponedjeljak počinje primjena režima naljepnica sa obje strane granice, odnosno naljepnicama će se prekrivati državni simboli na registarskim tablicama i Kosova i Srbije.