open-navfaktor-logo
search
Uslijedile osude
Kosovo: Postavljen znak zabrane ulaska pokrivenim ženama na ulazu u školu u Đakovici
Predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava osudio je čin direktorice srednje škole "Nexhmedin Niksha" u Đakovici, koja je na ulazu u školu postavila znak zabrane ulaska pokrivenim ženama, uz znakove zabrane pušenja, unošenja oružja i šminke.
01.04.2022. u 15:20
get url
text

Muftija je izjavio da ne želi da vjeruje da je to smišljeno urađeno na pragu svetog meseca ramazana i da je urađeno s određenom namjerom. Smatra da da je riječ o propustu, jer se "nikada i u nikom slučaju ne može izjednačavati oružje sa maramom ili alkohol sa maramom i sa drugim negativnim stvarima".

- Drago mi je da su odgovorni za obrazovanje u općini Đakovica i sama općina reagovali na vrijeme i ovaj slučaj će ostati kao izolovani slučaj, dok je Islamska zajednica Kosova takve slučajeve osudila i stalno osuđuje jer smo mi za to da među svima koji žive pod ovim nebom vlada tolerancija, harmonija, bliskost i uzajamno povjerenje - kazao je muftija odgovarajući na pitanja novinara nakon što je uputio poruku povodom početka ramazanskog posta.

Pozvao je Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija i odgovorne ljude da ponište administrativnu uredbu iz 2014. godine o zabrani pokrivanja muslimanskim ženama, jer se kako je kazao time krše njihova prava školovanja u javnim školama.

Uvreda za svakog građanina

Prethodno je predsjednica Socijademokratske unije i zastupnica Skupštine Kosova Duda Balje reagovala na postavljanje tog znaka, uz objavu fotografije na kojoj se vide ta upozorenja. Balje se putem Facebooka obratila direktorici Srednje tehničke škole "Nexhmedin Nixha" u Đakovici Florentini Gjergjaj pitanjem na osnovu kog Ustava ili zakona je postavila simbole zabrane.

- Slažem se sa nekim od njih, ali sa simbolom djevojke sa maramom i poređenje simbola na ovaj način je skandalozno i ​​uvreda za svakog građanina i našu Republiku, ne isključujući vjerska uverenja - napisala je Balje.

Zatražila je objašnjenje od gradonačelnika Đakovice Ardiana Gjinija.

Na post zastupnice Dude Balje, reagovala je direktorica Gjergjaj kazavši da samo poštuje Administrativno uputstvo Ministarstva prosvjete, nauke, tehnologije i inovacija Kosova, te da će se zbog Baljine kampanje prijetnji obratiti organima sigurnosti.

Đakovica rijedak primjer suživota

Istakla je da Balje, kao zastupnica Skupštine Kosova i kao predsjedavajuća Odborom za ljudska prava i ravnopravnost spolova, treba da bude posvećena poštovanju i ispunjavanju ustavnih prava svakog građanina, a ne da gubi vrijeme na napade i raspirivanje mržnje protiv nje, koja radi svoj posao na osnovu zakona koje usvaja Skupština.

Oglasio se i gradonačelnik Đakovice Adrian Gjini koji je kazao da je Đakovica rijedak primjer vjerskog bratskog suživota, kazavši da se takve greške ne trebaju dešavati u budućnosti.

- Greške i pogrešna percepcija osjetljivosti ne mogu utjecati ni na jednog građanina općine Đakovica. Savjet Islamske zajednice Kosova u Đakovici je izuzetno cijenjena institucija i na najbolji mogući način predstavlja osjećanja muslimanskih vjernika naše općine. Složili smo se da se greške kao što je ona od jučer ne dešavaju u budućnosti - naveo je Gjini na Facebooku.

Zahvalio se predsjedniku BIK-a u Đakovici Valonu Myrtaju i potpredsjedniku ove ugledne vjerske institucije Ahmetu Hoxhi na posjeti i odličnoj saradnji koju imaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.