Srpski šef države Aleksandar Vučić izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije kako je "ponosan na borbu Srbije, koja se uspjela izboriti protiv najmoćnijih sila svijeta" i "pokazala koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost", dok je šef diplomacije Ivica Dačić ishod glasanja nazvao "debaklom", koji je doživjela politika Prištine.

Vučić i Dačić su konstatirali da Kosovo ni nakon četvrtog pokušaja za posljednjih osam godina nije uspjelo dobiti dvotrećinsku podršku država članica Interpola za prijem u tu međunarodnu policijsku organizaciju. 

Vučić je poručio kako se na današnju odluku ne smije reagirati euforično, ocijenivši da je Srbija, premda "mala, ali prkosna zemlja", koja svoju buduću politiku "ne treba zasnivati na inatu, već na racionalnom pristupu" i težnjama ka kompromisu.

Najavio je i da će Srbija sarađivati i sa zemljama koje su glasale za prijem Kosova u Interpol te naveo da prilikom glasanja "nije bilo ni blizu dvije trećine" potrebnih glasova.

On je pozvao vlasti u Prištini da ukinu porez na robu iz Srbije, naglasivši kako ne želi da Priština neuspjeh u Interpolu shvati kao debakl, kako ga je ocijenio šef diplomacije Ivica Dačić, "već kao otrežnjenje".

- Želim da ovo dožive kao malo otrežnjenje i da razumiju kako svijet nije unipolaran, da je rješenje u razgovoru i dogovoru s Beogradom, a ne u tome što će neko Srbiji nametati rješenje - rekao je Vučić, insistirajući da "Srbija nije zemlja koju je lako poniziti, pobijediti i pregaziti".

- Želim vjerovati da će ovo biti jasan poziv svima u Europi i svijetu da razumiju kako se stvari ne rješavaju jednostranim pritiscima, već da pokušamo stvari rješavati dogovorom i razgovorom - rekao je Vučić.

Srbijanski šef diplomacije rekao je kako on "ne mora biti suzdržan", a ishod glasanja u Dubaiju nazvao je "velikom pobjedom Srbije i srpskog naroda", koja pokazuje "da se bez dogovora sa Srbijom ne može ništa uraditi".

- Što se mene tiče - oni su doživjeli debakl - rekao je Dačić.

On je ocijenio da je Kosovo "na silu" pokušalo ući i u UNESCO, smatrajući kako je "dovoljno da velike sile napišu zahtjeve" te da će "ostale zemlje to bez pogovora prihvatiti".

Po Dačićevu prebrojavanju, Kosovu je od 192 zemlje članice nedostajalo 36 glasova da bi postalo članicom Interpola. 

Opća skupština Interpola danas je, na sastanku u Dubaiju, ponovo odbila zahtjev za članstvom Kosova. Ovo je treći put od 2015. da je odbijena kandidatura Kosova te je Priština u priopćenju izrazila "duboko razočaranje" i neuspjeh pripisala nesmiljenoj kampanji susjedne Srbije protiv kandidature koja je "tehničke, a ne političke prirode". Za kosovsku vladu to je još jedan "dokaz da se Beograd protivi Kosovu i normalizaciji odnosa" s Prištinom.

Odluka o članstvu se u Interpolu donosi dvotrećinskom većinom. Na istom skupu u članstvo su primljeni Kiribati i Vanuatu.

Kosovo je do sada priznalo 115 zemalja, ali zbog veta Rusije i Kine još uvijek nije član UN-a, iako je ta mlada država primljena u više međunarodnih institucija, poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Međunarodnog Olimpijskog odbora (IOC).

Američka ambasada u Prištini osudila je srbijansku kampanju usmjerenu protiv primanja Kosova u Interpol, prenosi agencija Dpa.