open-navfaktor-logo
search
Otvorena birališta
Kosovo: Počelo glasanje za izbor nove lokalne vlasti
Širom Kosova jutros u 7 sati otvorena su birališta na kojima će se do 19 sati glasati za novu lokalnu vlast.
17.10.2021. u 08:10
get url
text

Na 883 biračkih centara biraju se gradonačelnici i odbornici u 38 općina. Građani sa pravom glasa imaju pravo da glasaju za samo jednog odbornika.

Centralna izborna komisija Kosova je potvrdila da na lokalnim izborima pravo glasa ima 1.885.448 birača, dok se za glasanje putem pošto registrovalo 15.532 birača van Kosova.

Za održavanje normalnog toka izbora angažovano je oko 3.000 policajaca, dok dežura 35 sudija i 80 tužilaca.

Proces glasanja se odvija pod mjerama protiv širenja pandemije COVID-19, uz korištenje maski i održavanje fizičke distance.

Vlada Kosova je odlučila da od subote od 22 sata do 5 sati u ponedeljak ujutru ograničenje kretanja koje je na snazi zbog pandemije neće važiti za lica koja su zvanično angažovana na organizaciji i sprovođenju izbornog procesa. Ovo uključuje 15.000 članova biračkih odbora i oko 25.0000 posmatrača izbornog procesa.

Istovremeno, Ministarstvo obrazovanja je odlučilo da se u školama u kojima su birački centri u ponedeljak ne održi fizička, već on line nastava kako bi bilo vremena da se škole dezinfikuju.

Na lokalnim izborima učestvuje 89 političkih subjekata, od toga su 32 političke stranke, 33 građanske inicijative, jedna izborna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Za gradonačelnike u 38 općina takmiči se ukupno 166 kandidata, od kojih su 14 žene, dok se za općinske odbornike prijavilo 5.198 kandidata.

Predizborna kampanja je trajala 30 dana, a Demokratija na delu (DnD), mreža organizacija koje prate izbore na Kosovu, saopćila je da su se mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa slabo poštovale, ali da se ipak dobar dio kampanje prenio na društvene mreže.

Moguća druga runda za izbor gradonačelnika, ukoliko ni jedan kandidat u prvom krugu ne osvoji više od 50 posto glasova, bit će održana 14. novembra. Općinska vlast se bira na četvorogodišnji mandat.

Ovo su sedmi izbori za Skupštine općina od završetka rata na Kosovu juna 1999.godine, dok se predsjednici općina ili gradonačelnici neposredno na izborima biraju od 2007. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.